Pazite - ugrizi kač so lahko tudi usodni!

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od tega so le tri strupene. V toplih mesecih so ugrizi kač zelo pogosti, predvsem zaradi raziskovanja psov po grmovju ali travi. Ugrizi so lahko zelo resni, predvsem ob ugrizih v vrat ali glavo. Najpogosteje so žrtve pasji mladiči. Klinični znaki zastrupitve se najpogosteje razvijejo v dveh urah, lahko pa tudi šele nekaj ur po ugrizu. Klinično stanje se lahko v 24 urah po ugrizu močno poslabša, zato je psa v vsakem primeru priporočljivo zdraviti pri veterinarju, pišejo na strani Veterinarske fakultete. Ugriz strupene kače je boleč. Ponavadi opazimo dve majhni vbodni ranici v razmiku 3-5 mm. Gosta ali dolga dlaka pa pogosto ovirata iskanje vbodnih ranic. Najpogosteje lahko posumimo na kačji ugriz, ko pes zacvili med stikanjem po grmovju ali podrasti, lahko se začne obnašati zmedeno in prstrašeno. Oteklina se razvije hitro in ponavadi opazimo izcejanje krvi ali seruma iz vbodnih ranic. Koža na prizadetem mestu postane rdeča in vneta, lahko spominja na odrgnino. V eni do dveh ur mesto postane močno otečeno z vidnimi deli kože, ki odstopajo.

 

Kako resni bodo klinični znaki, je sicer odvisno od različnih faktorjev: mesta ugriza, telesne teže, starosti in splošnega zdravstvenega stanja psa, vrste, velikosti in starosti kače ter tega, koliko strupa je kača izločila. Resnost zastrupitve določa tudi količina izločenega strupa glede na telesno težo žrtve. Najpogostejše komplikacije po ugrizu strupene kače so sicer bakterijske infekcije, lokalna nekroza na mestu ugriza, obstrukcija zgornjih dihal zaradi edema grla, diseminirana intravazalna koagulacija, akutna ledvična odpoved in huda trombocitopenija.

 

Ugriz strupene kače seveda zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč. Žival moramo najprej namestiti v miren prostor, preprečiti moramo gibanje živali, na ta način namreč preprečimo nepotrebno širjenje strupa po telesu. Prizadeto okončino lahko obvežete s povojem in jo imobilizirate, vendar morate biti pazljivi, saj lahko bolečina izzove agresijo tudi pri sicer popolnoma neagresivnih živalih. Avtomobil mora biti med prevozom čim bolj ohlajen. Nikoli ne sesajte strupa iz rane, niti ne prevezujte prizadetega mesta, saj lahko s tem povzročite dodatno škodo.

 

Ugrizi kač v okončine so redko življenje ogrožujoči, ugrizi v glavo ali vrat pa predstavljajo večje tveganje za žival, saj večkrat povzročijo bolj dramatične bolezenske znake - oteklino, ter hitro širjenje strupa v sistemski obtok, ki povzroči poškodbe notranjih organov, zato lahko tudi ogrozijo življenje živali.

 

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.