Kako ravnati ob piku ose ali čebele?

Poletje je čas, ko se še posebej radi potepamo s svojim psom, hkrati pa je to čas, ko je pes še bolj kot sicer izpostavljen raznim pikom in ugrizom drugih živali. V primeru, da psa piči čebela ali druga žuželka, poskusimo odstraniti želo. Če pes ni ravno alergičen na dotično žival, bi stvar načeloma morala miniti sama od sebe, nevarno pa je, če je pik na področju glave. Pik ose je za psa sicer veliko bolj boleč od čebeljega pika. Pomembna razlika je tudi v tem, da lahko osa piči tudi večkrat zaporedoma, če se počuti ogroženo. Navadno osa psa piči v smrček ali v ustno votlino. Nevarno je predvsem v primerih, ko osa psa piči v grlo, slednje pa zateče in prepreči dovod zraka v pljuča. V tem primeru je hitra reakcija ključnega pomena. Potrebna je nujna veterinarska pomoč, kajti žival je potrebno intubirati.

 

Simptomi alergijske reakcije na pik so predvsem zatečeni gobček in (ali) oči. Pes lahko dobi tudi bule po telesu, se slabo počuti, težje diha, možna sta tudi bruhanje in izguba zavesti. V vseh teh primerih morate nujno in čimprej obiskati veterinarja, ki bo poskrbel za ustrezno proti alergijsko terapijo. Pomembno je vedeti, da se alergije na pik lahko končajo tudi tragično, v kolikor ne ukrepamo pravočasno.

Če je psa pičila čebela, bo na mestu vboda ostalo želo. Ko sami odstranjujete želo, si lahko pomagate s pripomočki iz kompleta prve pomoči v kolikor ga imate s seboj v nahrbtniku. Proti bolečini lahko uporabite blago mešanico vode in sode bikarbone na prizadetem mestu. Prav tako lahko na mesto pika položite kuhinjsko krpo ali brisačo z ledom. To bo zmanjšalo oteklino in pomagalo proti bolečini. Budno spremljajte stanje psa in v primeru poslabšanja obiščite veterinarja.

 

Za blažitev simptomov lahko razen vode in sode bikarbone uporabite tudi gel z aloe vero (bodite pozorni, da ga pes ne poliže!) ali pa mesto natrete z organskim vinskim kisom.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.