13.05.2014

Pismo: 'Malo se je šel potepat!'

Čeprav se že dalj časa pripravljam napisati nekaj besed o tej temi, pa je bila brca v ta zadnjo dogodek izpred nekaj dni. Bil je pester dan, goneče samice, samci, ki bezljajo naokoli... Po celem dnevu še dva klica: večji pes na Markovcu, manjši črn pes v Olmu... Ne čudite se, če kdaj postanemo neprijazni, tudi mi smo samo ljudje.

Po ugotovitvi lastništva prvega psa, pokličem lastnika, ki mi naroči, naj psa kar pustim, da se je pač utrgal z verige in bo že sam prišel domov?! On res ne razume, zakaj pes sploh zbeži, saj ima vendar 20 metrov verige?!?! Jack je medtem, čeprav izgleda kot medved, zabaval goste terase picerije na Markovcu in presrečen se je prepuščal božanju in prijaznim besedam. Le zakaj beži......? No, lastniku sem povedala, da ima natanko 10 minut za prevzem psa...

Pika na I pa je bila naslednja zgodba: Ura točno 21.15, ko odčitam čip malemu črnuhcu. Pokličem na telefonsko številko, ki je v registru. Menda ne obstaja več. Na informacijah mi dajo edino prijavljeno številko na tem naslovu. Oglasi se mi starejša gospa, ki slabo sliši. S težavo uspem komunicirati z njo.

 

Po 10 minutah nekako rešiva in na telefon se oglasi druga sorodnica. Name se usuje plaz kričanja o moji domnevni predrznosti, nesramnosti, kot češ 'kako lahko ob tej uri vznemirjate staro nono, niste normalni...'. Vse sem bila, samo človek ne.

Ko ji skušam razložiti, da sem prva jaz "dvignila rit", ker ona kot lastnik očitno ni odgovorna oseba, je še kar nadaljevala... Psa sem odpeljala v zavetišče, "gospe" pa sem povedala, da na takšnem nivoju pač ne mislim komunicirati.

In zdaj smo tam! Kaj pravi zakonodaja vemo. Velikokrat so nestrpni že klicatelji. "Pes je že pol ure pred našo hišo..." pravijo.

Da se ne bomo narobe razumeli. Ne zagovarjam spuščanja psov brez nadzora! A dejstvo je, da na tem koncu veliko ljudi to počne! Spustijo psa iz boksa ali verige, da se psi "malo sprehodijo". Eno lokalno društvo na tem področju ne more narediti reda, saj nimamo prav nobenih pooblastil!

Čeprav nam zakonodaja nalaga odvoz psa v 24 urah po prejemu klica, ponavadi ne čakamo. Sploh, če gre za mladička, samico ali psa, ki je ogrožen od prometa - v tem primeru gremo takoj! Da ne govorimo o poškodovanih živalih. Ne čakamo 4 ure, pač pa se usedemo v avto in gas!

In kljub temu smo ves čas deležni nekakšnega negodovanja in kritik. Pa zgodba se tu ne konča!

Ko pokličemo lastnika, da je njegov pes v zavetišču, sledi naslednje: Velika večina se zelo razburi, da kako si sploh drznemo pobirati lastniške živali, da jih moramo pač pustiti tam, kjer smo jih našli, saj že pridejo sami domov itd itd...

Še bolj se zaplete pri plačilu lokalnega odvoza. Seveda, saj pse menda pobiramo zgolj zato, da zaslužimo, da pobiramo denar...

Izjemni so lovci, po njihovem mnenju se nihče ne sme dotikati lovskih psov, saj MORAJO sami najti pot domov...

Verjemite, le redki rečejo "hvala"! Hvala, da ste poskrbeli, da ga ni povozil avto in da se mu ni kaj hudega zgodilo. Vse, kar naše društvo počne je izključno za dobro živali!

In kljub vsemu se vse pogosteje vprašam, če morda z mano ni vse v redu...

Andrea Bogataj Krivec
Obalno društvo proti mučenju živali

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.