09.04.2014

Pismo: Zunaj ali notri? To je zdaj vprašanje...

Morda bi bilo najbolje, da vprašamo pse. Ker ne znajo govoriti, jim moramo znati prisluhniti drugače. Po 25 letih dela z živalmi jih morda vsaj malček razumem. Predvsem o psih sem se, skozi delo, naučila veliko.

 

Na Obalnem področju še vedno veliko psov živi na metrskih verigah, namesto hišice imajo prevrnjen sod, v eni posodi zeleno vodo, v drugi pa pomije. Kaj je to sprehod, ne vedo. Iz verige gredo le enkrat na leto, ko je v vasi obvezno cepljenje. Nekateri pa še takrat ne. No, nekateri imajo tudi "pesjake", prostore čimbolj daleč od hiše, da ne kazijo krasote lepih vrtov, ponavadi 2x2 metra ali pa še to ne, tlakovane z iztrebki, tudi oni ne poznajo besede "sprehod"...

 

Pes je družabno bitje, nenehno išče družbo svoje vrste in družbo ljudi, svojega človeka. Pri nas doma so štirje psi, trenutno vsi ležijo okoli mojih nog. Najpogosteje se selijo v našo bližino. Prav nihče me ne bo prepričal, da bi raje živeli zunaj...

 

Seveda so radi tudi v našem atriju, a le, ko je kdo od nas tam. Skozi naš dom gre vsako leto par deset začasnikov. Bolnih ali premajhnih za namestitev v zavetišču. Tu so zdravljeni, negovani, socializirani... Večinoma so nam stalno pod nogami. In prav rada bi videla, kako "srečen" je kuža, ko ga zapremo v pesjak.

 

Mislim, da je psov preveč. Prehitro, prelahko in neodgovorno se ljudje odločajo za nabavo psa. In mnogim je kmalu odveč. Odnos, sožitje, razumevanje, vez, ki jo ustvarimo s psom, ki živi kot član družine je veliko močnejša kot tista, ki nastane na sprehodu in ob hoji mimo pesjaka, v katerem je pes. Seveda je idealno, če imamo ograjeno dvorišče in pes lahko izbira, kdaj bo notri in kdaj zunaj.

 

Že prevečkrat pa sem v zavetišču slišala: "Ga bomo že mi navadili, da se v hišo ne sme. Naš pes je samo enkrat stopil noter!" A res? Lahko samo ugibam, kako so ga navadili. Za vsakega od naših varovancev želim, da bi bil nekoč del družine, da bi imeli tisti pravi dom in ljubezen in da bi lahko ležali svojim ljudem pri nogah. Zunaj ali notri. Vsako zavetišče ima pravico do svoje politike in svojih pogojev za oddajo psov.

 

Zato res ne razumem konstantnih kritik in pripomb - "zakaj notranje bivanje?"

 

Zato, ker vemo, kaj je prav. Sicer pa, kdor se s tem ne strinja, lahko posvoji psa kje drugje. Marsikje ga ne bodo niti vprašali, kje bo kuža živel. Naši na verige, premajhne pesjake, garaže in pomožne objekte pač ne bodo šli!

 

Andrea Bogataj Krivec, vodja Obalnega zavetišča

 

Foto: Shutterstock

 

O Obalnemu zavetišču:

 

Posvojenci iz Obalnega zavetišča se oglašajo iz novih domov

Srečne udomitve v Obalnem zavetišču

Vse o Obalnem zavetišču
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.