Pomembnost pasjih brkov

Brki so čutne tipalke in so del pomembnega senzoričnega sistema, ki psom pomaga pri navigaciji v okolju. Po strukturi se razlikujejo od dlak, ne samo po videzu, debelini in togosti, ampak tudi po tem, kako so povezane s telesom in pasjimi možgani. Brkov ne bomo našli le ob straneh gobčka, ampak tudi na čelu nad očmi, na bradi in nad zgornjo ustnico.

 

Brki se razvijejo zelo zgodaj v embrionalni fazi psa in se pojavijo pred katero koli drugo vrsto dlake. Brki opravljajo pomembne funkcije pri novorojenih mladičih, ki prvih deset dni življenja ne vidijo.

 

Brki so dvakrat debelejši in močnejši od navadne pasje dlake. Njihove korenine so trikrat globlje in obdane z živci in žilami, ki brke delajo izjemno občutljive na gibanje.

 

Kako delujejo pasji brki?

Medtem ko je pasji kožuh zasnovan tako, da ščiti kožo in uravnava telesno temperaturo, so brki zasnovani tako, da zaznajo že najmanjši dotik in ta občutek prenesejo v možgane psa.  Ko brki doživijo zelo majhen dotik ali spremembo pritiska, ta pritisk prenesejo v krvni sinus, kjer se ojača in prenese v možgane preko senzoričnih živcev. Posledica tega je zelo odziven sistem. 

 

Brki so tako občutljivi, da lahko zaznajo celo rahle spremembe v gibanju zraka okoli pasje glave in psu pomagajo oceniti velikost in obliko ter razdaljo do okoliških predmetov.  

 

Obstaja tudi razlika v vrsti mišic, ki premikajo brke. Morda ste že videli, da se dlaka vašega psa dvigne na hrbtu, ko je prestrašen ali presenečen. To je nehotena reakcija, ki jo povzročijo gibi gladkih mišic pod kožo – podobno, kot ko se ljudje naježijo. Nasprotno pa so brki povezani s progasto mišico, vrsto mišice, ki je vključena v prostovoljna gibanja.  Psi lahko nadzorujejo gibanje brkov, jih po potrebi premikajo in iztegujejo.

 

Čemu so namenjeni pasji brki?

Brki pomagajo psom pri opravljanju različnih vitalnih funkcij:

  • iskanje poti v temi,
  • navigacijo skozi ozke prostore, 
  • razločevanje predmetov od blizu, kjer je vid manj zanesljiv, 
  • iskanje hrane in vode, 
  • ugotavljanje nevarnosti v okolju, 
  • izražanje zanimanja ali radovednosti, 
  • zaznavanje smeri vetra za lociranje vonjav,
  • pobiranje majhnih predmetov z usti.

 

Brki tudi ščitijo oči in obraz pred poškodbami, saj sprožijo refleksne reakcije, kot je mežikanje, ko se nekaj dotakne brkov nad očmi. Za slepe ali starejše pse, ki imajo zaradi staranja okvaro vida, so brki ključnega pomena, da se ti psi še naprej udobno gibljejo po svojih domovih.

 

Nevarnosti odstranjevanja pasjih brkov

Brki so bistveni za pse, da se izognejo nevarnostim in se varno gibljejo skozi okolje. Psi, ki so jim odstranili brke, so bili bolj nagnjeni k poškodbam, slepi psi brez brkov pa se zaletavajo v stene in kote.  

 

Brkov ne smete odstraniti, striči, briti, puliti, vleči ali z njimi grobo ravnati, saj to lahko povzroči bolečino psu. Brke se odstrani samo v primeru zdravstvenega razloga, na primer zdravljenje rane ali abscesa. 


Medtem ko brki sami ne čutijo bolečine, ko jih strižejo, ker v njih ni živcev, bodo psi še vedno čutili nelagodje, ko jim strižejo ali brijejo brke. 

 

Psi si lahko tudi poškodujejo ali odvržejo brke, vendar dokler folikel pod kožo ni poškodovan, bo brk ponovno zrasel. 

 

Psi se zanašajo na brke, ki jim sporočajo okolico zato je pomembno, da jih nikoli ne prikrajšate za ta ključni čutni organ. 

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.