Pomembnost roka uporabnosti hrane za hišne ljubljenčke

Proizvajalci hrane na originalnem pakiranju hrane za hišne ljubljenčke določijo kodo izdelka, serijsko številko in rok uporabnosti izdelka. S temi podatki zagotovijo, da je hrana zdrava in primerna za vašega psa. To so zelo pomembne informacije, tudi v primeru morebitnega odpoklica ali v primeru pojava suma, da je s hrano kaj narobe.

 

Na splošno ima neodprta suha hrana za hišne ljubljenčke rok uporabnosti 12-18 mesecev, neodprta konzervirana hrana pa 24 mesecev od datuma proizvodnje. Živila, ki jim je potekel rok trajanja, niso le neprivlačna, ampak lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Podobno kot ljudje, lahko tudi psi zbolijo zaradi uživanja pasje hrane s pretečenim rokom trajanja. V hujših primerih lahko pride do driske, povišane temperatur, bruhanje in v najslabšem primeru celo nehajo jesti. Če pride do tega, se je vaš ljubljenček najverjetneje zastrupil s hrano in pojdite čimprej do veterinarja. Dejanski izraz "rok uporabnosti" se nanaša na zadnji datum, ko je treba hrano zaužiti ali uporabiti.

 

Po roku uporabnosti hrana izgubi hranilne vrednosti, ker se nekatera hranila, vitamini in beljakovine začnejo razgrajevati. Maščobe v hrani pa postanejo žarke. Kako hitro se to zgodi, je odvisno od kakovosti osnovnih sestavin. Nekatere vrhunske blagovne znamke hrane se lahko pokvarijo počasneje (in trajajo dlje) kot nekatera nižja kakovostna hrana.

 

Tudi v primeru, ko hrani še ni potekel rok trajanje in zasledite, da je hrana plesniva, ima neobičajen vonj (po kislem) ali ste opazili v hrani črve oziroma žuželke, jo takoj zavrzite. Pozorni bodite na način shranjevanja hrane. Odprta hrana ne sme biti izpostavljena vlagi in vročini.  

 

Pred nakupom vedno preverite rok uporabnosti.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.