19.06.2017

Posnetki iz Prače, zloglasnega azila smrti so šokirali javnost

Problematiki, ki ji na našem portalu sledimo že dobrih sedem let, ni videti ustrezne rešitve. Ekipa portala Pes moj prijatelj se je že večkrat odpravila raziskovati, pa tudi pomagati na različna območja držav nekdanje Jugoslavije. Srbija, Bosna, Makedonija, Albanija, ne nazadnje do nedavnega tudi Hrvaška... vse to so države, v katerih se je po vojni močno povečalo število brezdomnih psov. Psov, s katerimi se ne ukvarja nihče in psov, ki prepogosto svoje življenje končajo na različne, zelo okrutne načine. Za katere je odgovoren človek.

 

Pred dnevi so na portalu 24ur.com objavili članek z naslovom "S skrito kamero v zloglasnem Azilu smrti. Kjer zapuščene pse raje ubijejo, kot da bi jim našli dom."

 

 

"Zakaj ravno Bosna?" so naju spraševali, preden sva šla na pot. Dokler tega ne vidite na lastne oči, se ne zavedate razsežnosti te problematike. Tam ljudje masovno zapuščajo živali, z njimi delajo, kar hočejo. Ker sankcije ne obstajajo. Psi umirajo na ulicah. Le redko komu je mar. Njihova zavetišča so hirališča. Ker denar, namenjen zanje, nikoli ne pride do njih. Ni samo Bosna. Bosna je šele začetek, piše Urša Zupan na portalu 24ur.com. Koliko psov je na ulicah Sarajeva in BiH ne ve nihče, saj uradne statistike ni. Neuradno naj bi jih od konca vojne leta 1995 pobili več kot 100.000. Da država nima denarja niti za državljane, kaj šele za potepuške pse, ne drži in služi kot poceni izgovor političnim populistom. V proračunu vsake občine namenjajo denar za izpolnjevanje zakonskih obvez, pišejo na portalu.

 

Aktivisti za pravice živali vsak dan objavljajo posnetke psov iz azila smrti – Prače, kjer pasja trupla zakopavajo v množična grobišča. Ljudje se živali, ki jih nočejo več, znebijo s strupi, da umirajo v mukah, s strelnim orožjem, z metanjem v reke … na najbolj okrutne in nehumane načine. Ker so jim v napoto, ker so jim odveč. Ker se zavedajo, da jih zaradi tega ne bo nihče preganjal. Celo veterinarji, ki bi morali skrbeti za dobrobit živali, za pse s popolnoma ozdravljivimi boleznimi kot po spisku pišejo naloge za evtanazije. Ker je sredstvo T61 drago, so bili v preteklosti primeri, ko je veterinar pse ubijal celo s kislino in čistilnimi sredstvi.

 

 

Prispevku na portalu 24 ur je sledil še sobotni prispevek v informativni oddaji na Pop Tv, ki nikogar ne more pustiti ravnodušnega. "BiH ima enega najboljših Zakonov za zaščito živali v Evropi. Prepoved evtanazije zdravih živali, stroge predpise delovanja zavetišč in ostre kazni, tako denarne kot zaporne. A tega zakona nihče ne upošteva," nadaljuje novinarka, ki se je v Bosno, s skrito kamero odpravila s kolegom Blažem Grbajsom.

 

Kaj se dogaja v Bosni in Hercegovini, kaj sta doživela in odkrila novinarja oddaje 24 ur, si lahko, če ste oddajo zamudili, ogledate tukaj. Na povezavi so objavljeni tudi načini pomoči bosanskim psom.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.