0
0,00 €

Posvojena iz hiše groze, rešen iz pasjih borb! Dva posvojenca v skupnem domu!

Objavljeno: 08.10.2018

Amir Mujić in Urša Grilj sta posebna posvojitelja - dveh posebnih psov. Buba je bila rešena iz "hiše groze", kot so jo poimenovali srbski novinarji (fotografije spodaj).

 

 

 

V majhnem prostoru v kraju Jagodina je bila zaprta s skoraj 50 psi, tehtala pa je komajda 4 kilograme. Pasha je bil rešen z ulic Sarajeva, bil je na robu smrti. Obe zgodbi sta se zaključili v dobro obeh psov. Dom sta našla pri Amirju in Urši, s katerima smo opravili kratek pogovor.

 

 

Bubo so rešili v Srbiji. Bila je ena od preko 40 psov, zaprtih v majhnem prostoru. Kaj se je pravzaprav v tistem prostoru dogajalo?

 

Buba je bila zaprta v približno 40 kvadratih majhnem stanovanju, v stanovanjskem bloku. Gospa, ki je te pse imela zaprte, je dejansko verjela, da jih rešuje in da za njih dobro skrbi. Vendar ni bilo tako. Psi so bili lačni, podhranjeni, bolni, brez kakršnekoli veterinarske oskrbe. Stanovanje je bilo umazano, polulano, pokakano, saj psov gospa ni sprehajala. Sosedje v bloku so o dogajanju večkrat obvestili pristojne, vendar ni nihče ukrepal. Rešila jih je gospodična, ki rešuje brezdomne pse.

 

 

Kako je teh 40 živali, med katerimi je tudi vaša posvojenka, pravzaprav prišlo iz "hiše groze"?

 

Gospa je s težavo predala pse, a jih je. Če je uradno odgovarjala za mučenje psov pa ne vemo. Menda ima psihične težave in je mislila, da tem psom ni bilo nič hudega.

 

Foto: Andraž Muljava

 

Kje ste dejansko zasledili, da Buba išče dom?

 

Že omenjena gospodična, ki je vse te pse rešila, prek prijateljev sodeluje z slovenskim društvom Srce za Bulle, in tako je Buba prišla v Slovenijo. Društvo jo je oglaševalo na svoji strani. Lahko bi se reklo, da je bila simpatija na prvi pogled.

 

Kako se spominjate vajinega prvega srečanja?

 

Seveda, šli smo jo pogledat, bila je malce prestrašena, vendar je rada šla z nami v avto in domov. Najprej za nekaj dni na "preizkus", saj smo takrat imeli doma še enega 15-letnega ptičarja. Nismo vedeli, ali se bosta sploh ujela. Bojazen je bila odveč in po nekaj dneh je postalo jasno, da bo Buba ostala pri nas. 15-letnik je žal odšel za mavrico en mesec po njenem prihodu in je tako ostala sama z nama.

 

Je imela Buba na začetku kakšne težave s socializacijo?

 

Da. Najprej ni vedela kaj je sprehod, povodec, da se zunaj opravlja potrebe … tega jo je kmalu naučil naš 15-letni starček. Seveda so se še dogajale "nesreče" tudi doma, ampak vedno manj pogosto. Sprehode in odpoklic je hitro osvojila. Verjetno tudi zato, ker se je bala, da bi jo kje pustila in je bila vedno blizu naju. Več težav je imela z ljudmi, ki so prihajali k nam. Lajanje je postajajo že nemogoče, tekla je v krogih po stanovanju, ni se mogla umiriti, ni se pustila božati, bežala je in renčala. Seveda smo se posvetovali s strokovnjakom in napredek je bil počasen, a viden. Vsak dan je bolje. Danes je Buba drugačna, še vedno na trenutke negotova, a napredek je velik. Tujcem se hitreje približa, pusti se tudi pobožati. Verjetno se bomo vse njeno življenje ukvarjali z njenimi strahovi. Ampak glede na to, od kod je prišla, je danes prava pasja damica. S svojimi kapricami, seveda. (smeh)

 

 

Imate pa še enega posvojenca, to je Pasha. Povedali ste mi, da je bil pes v Bosni namenjen pasjim bojem ...

 

Drži. Imeli so ga za vabo, da so z njim vadili pse za boje. Ker Pasha ni želel sodelovati, so ga po eni grozni borbi, kjer ga je drugi pes skoraj raztrgal, vrgli na cesto. Zavrženega so našli prostovoljci in ga oskrbeli. Med samim okrevanjem  ga je še enkrat napadel pes v penzionu, kjer je bil nameščen. Kar je okrevanje še podaljšalo. Ko je bil dovolj pri močeh, je prek društva Srce za Bulle prišel v Slovenijo in k nama. Sprva naj bi mu, kot člana društva, nudila samo začasni dom.

 

A ta začasni dom je postal stalni dom. Kaj je pretehtalo, da ste se odločili Pasho obdržati pri sebi?

 

Preprosto to, da nama je ukradel srce, ker je glede na to, kaj se mu je zgodilo, pravo zlato srce, brez kančka agresije. Ne moreš verjeti, da lahko žival tako hitro pozabi in oprosti človeško krutost.

 

Foto: Andraž Muljava

 

Sta posvojitev dobro premislila?

 

Seveda sva premislila. Predvsem to, kdo bo pripravljen skrbeti za dva psa, če bi midva odšla na dopust ali če bi bila recimo zadržana v službi. To je bila prva skrb. Čas se vedno najde, nekateri tečejo, gredo na tenis ali v fitnes, midva greva pač na sprehod s psi. Združevanje prijetnega s koristnim, torej. Kmalu bomo sicer potrebovali večji avto, da bomo lažje šli še kam dlje in se ne bomo gnetli, saj v kratkem pričakujemo še dojenčka.

 

 

Kako pa je izgledalo prvo srečanje obeh posvojencev? Kako se ujameta?

 

Oba sta precej mirna psa. Tudi prvo srečanje je bilo mirno. Danes pa kot prava "babnica", Buba običajno Pasho kar pokomandira in ga tudi nalaja, če ni po njeno. Vendar sta dober in usklajen tim.

 

Foto: Pokret Levijatan (hiša groze)

 

Oktobrski projekt Srce za tačke prinaša popuste za sterilizacije in kastracije, zbiralno akcijo hrane, humanitarne aktivnosti, nagradne igre in ogromno koristnega branja. Oglej si podrobnosti tukaj.

 

 

EVTANAZIJE V SLOVENIJI PO 30. DNEVU!

  • V Sloveniji so zavetišča za živali po zakonu dolžna skrbeti le 30 dni, po tem jih lahko usmrtijo. V Italiji, Nemčiji in Avstriji zakonodaja usmrtitev zdravih psov v zavetiščih prepoveduje, na Hrvaškem imajo 60-dnevni rok.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno