05.10.2023

Premišljeni nakup ali posvojitev psa

Življenje je sicer nepredvidljivo in nas večkrat preseneti, a če razmišljamo o nakupu ali posvojitvi psa, moramo tehtno in realno razmisliti, ali je pes primeren za naše življenje – ne samo zdaj in čez eno leto, ampak tudi čez 5 let in več.

 

Zato je pomembno, da se pred odločitvijo za psa vprašamo nekaj pomembnih vprašanj in nanje tehtno in z razmislekom odgovorimo.

 

Zakaj si želim psa?

Večina ljudi si želi v svoje življenje pripeljati psa zaradi družbe ali zaradi želje po bolj aktivnem preživljanju prostega časa. S tem seveda ni nič narobe, a razmislimo, ali to velja v vseh pogojih. Si bomo še želeli družbe psa oziroma si vzeli dovolj časa zanj, če najdemo drugo družbo, partnerja ...?

 

Ideja o preživljanju prostega časa na sprehodih ali v hribih je idilična, ampak ali smo predani sprehajanju psa v vseh vremenskih pogojih, tudi ko je zunaj krepko mraz, dežuje, piha, ali pa nas v poletni vročini tudi zvečer nadlegujejo roji komarjev? 

 

Ljudje si včasih omislijo psa tudi iz povsem zgrešenih razlogov, ki nikoli ne bi smeli botrovati tej odločitvi – ker jim je trenutno dolgčas in bi si radi skrajšali čas, ker jih imajo tudi drugi prijatelji ali pa znane osebnosti in se jim zdi to moderno.

 

Si lahko privoščim psa?

V določenih primerih si ljudje resnično želijo psa, a jim ta želja zamegli presojo, ali imajo finančne zmožnosti zanj. Če izvzamemo ceno nakupa ali posvojitve psa, se tudi stroški oskrbe psa zelo razlikujejo med sabo. Osnovni stroški vključujejo nekaj opreme, hrano in osnovno veterinarsko oskrbo. V primeru, da pes potrebuje posebno hrano ali zdravila, so stroški lahko bistveno večji, prav tako, če potrebuje drugo veterinarsko oskrbo. Pasja šola in kinološke aktivnosti so vedno dobrodošla popestritev skupnega življenja, a terjajo svojo finančno investicijo, v kolikor pa pes zaradi vedenjskih težav ali zahtevnosti potrebuje redno obravnavo, se tudi teh stroškov nabere kar nekaj na letni ravni.

 

Razmisliti pa moramo tudi, kaj bomo s psom med počitnicami – če ga vzamemo s sabo, bomo nekoliko omejeni pri izbiri nastanitev, ki bodo verjetno za psa tudi dodatno zaračunale, če pa psa pustimo v pasjem hotelu oz. plačljivem varstvu, pa tudi ta strošek ni zanemarljiv.

 

Kakšnega psa iščem?

Dobro razmislimo, kakšen pes bi se najbolje vklopil v naše življenje in trenutne okoliščine. Mladiča bomo lažje oblikovali po svoje in od zgodnje starosti vpeljali v svoje življenje, po drugi strani pa si pri odraslem psu lahko prihranimo kar nekaj dela in je manj verjetno, da nas preseneti s kakšno lastnostjo ali z razvojem (poznamo končno velikost, tip dlake itd). Glede na pasmo ali tip psa lahko predvidimo, kakšne lastnosti ima pes in ocenimo, ali ustreza našim željam in bivalnim pogojem. Če smo telesno šibkejši ali starejši, ni pametno izbrati večjega, močnejšega, težjega psa, ne le zato, ker ga bo najbrž težje obvladati, ampak tudi zato, ker mu ne bomo mogli pomagati v primeru poškodbe ali v starejših letih.

 

V strnjenem naselju ni dobra ideja imeti psa, ki je teritorialen in bo vneto čuval vrt ali stanovanje ter motil ali celo napadal sosede, prav tako pa se ne zanašajmo le na velikost psa pri iskanju primernega spremljevalca za manjše stanovanje, saj je marsikatera večja pasma bolj lenobna kot mnogo manjših, živahnih in glasnih psov. Nezanemarljiv faktor je tudi dlaka. Določeni tipi dlake zahtevajo redno in primerno nego, v nasprotnem primeru se dlaka zvozla, uniči in vpliva ne le na videz, pač pa tudi na počutje in zdravje psa. Predhodno se torej pozanimajmo, koliko in kakšno nego potrebuje ogledani pes in pretehtajmo, ali smo pripravljeni na to. In ne pozabimo, da marsikateri kratkodlaki pes spušča mnogo več dlake kot večina dolgodlakih psov. 

 

Se vsi v gospodinjstvu strinjajo s prihodom psa?

Psi pridejo v paketu z blatnimi ali mokrimi tačkami, dlako na pohištvu in oblekah, slino na pohištvu in oblekah, potrebami, ki ne bodo nujno čakale na prosti čas, morda pa tudi z lajanjem, kopanjem lukenj in podobno. Pri odločitvi za psa pa se ne ravnajmo le po ujemanju s človeškimi člani gospodinjstva, ampak upoštevajmo tudi morebitne druge hišne živali. Niso vse pripravljene deliti doma in svoje človeške družine z drugimi oziroma bi jim lahko prihod novega psa povzročil (pre)velik stres.

 

Imam dovolj časa za psa – zdaj in v prihodnje?

Vsak pes, ne glede na to, ali gre za posvojenčka iz zavetišča ali psa, kupljenega pri vzreditelju, potrebuje precej časa in pozornosti. Predvsem od začetka bomo verjetno morali novi pasji pridobitvi posvetiti precej časa, potrpljenja in nege. Potem so tu še vsakodnevni sprehodi ter skrb za telesno in miselno aktivnost, ki je pri nekaterih psih kar konkreten zalogaj. Pošteno premislimo, ali imamo dovolj časa in volje, da se bomo temu posvetili v vseh letnih časih, z nekaj sreče več kot 10 let, tudi v primeru, da se nam spremeni življenjska situacija – konec šolanja in začetek službe, menjava službe, selitev, partnerstvo, družina ... 

 

Je pes sploh prava žival zame?

Večina ljudi, ki si želi hišnega ljubljenčka, v prvi vrsti pomisli na psa, saj vemo, da so psi naši najboljši prijatelji, ljubeči in zvesti spremljevalci. A dejstvo je, da pes ni primeren hišni ljubljenček za vsakogar.

 

Tako kot je mnogo izbire med samimi psi, pasemskimi in nepasemskimi, je precej izbire tudi glede odločitve za hišnega ljubljenčka. Deliti si življenje s psom je nekaj čudovitega, a prijateljstvo in sobivanje z drugimi živalskimi vrstami je lahko prav tako lepa izkušnja.

 

Odločitev, da sprejmemo psa v svoj dom, lahko izpopolni naše življenje in doda nov, ljubeč odnos v naš vsakdan. Gre pa za kompleksno in dolgotrajno obvezo, tako da se moramo zanjo odločiti le dobro pripravljeni.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919.  

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.