27.02.2023

Privezovanje psov na verige

Ali se je v praksi kaj spremenilo odkar je z novim letom stopil v veljavo zakon o prepovedi privezovanja psov na verigo? Nikakor! Ostalo je kakor je bilo do sedaj. Kdo v praksi bo preverjal kako in v kakšnih pogojih živijo psi?

 

Za večino privezanih psov se ni nič spremenilo. Tudi če je pes na daljši verigi z oprsnico, nima dovolj gibanja in človeške družbe. Vedno znova si postavimo vprašanje zakaj imajo taki ljudje psa? Kaj lahko pes, ki je pripet čuva? Čeprav bi z napredkom znanosti in osveščanja pričakovali, da bo za pse bolje, je prav nasprotno. Največji problem predstavljajo psi z ruralnih območij, saj v veliki večini ljudje ne poskrbijo za sterilizacije in kastracije psov, prav tako ne za nadzor nad njimi, saj je veliko psov še vedno spuščenih in se prosto gibljejo, še veliko več pa jih je pripetih na verigo. Na žalost je tudi veliko, pravzaprav vse več zavrženih in neoznačenih psov.

 

Vsak, ki se odloči za psa bi moral pošteno razmisliti o mnogih vidikih in si odgovoriti na sledeča vprašanja:

 

- Ali imam dovolj financ na razpolago, da bom lahko v primeru da zboli žival poskrbel za zdravljenje živali pri veterinarju?

- Bom lahko psu kupoval kvalitetno hrano?

- Se bom ukvarjal z živaljo, jo mentalno zaposlil, hodil z njo na sprehode?

- Jo bom oddal v varstvo, če bo potrebno?

- Bom v primeru bolezni ali smrti poskrbel, da nekdo žival prevzame, ne da se društva za zaščito živali ubadajo in iščejo rešitve?

- Bom žival obdržal do njenega konca, ne da bi obupal zaradi prihoda otrok, selitve, bolezni v družini in tisoč drugih brezveznih izgovorov?

- Ali imam primeren prostor za psa, ki je topel, dovolj velik, čist?

 

Ko si pozitivno odgovoriš na vsa ta vprašanja, se odločiš in poiščeš sebi primernega kosmatega prijatelja in zanj skrbiš kot je potrebno glede na njegove etiološke potrebe. Za čuvanje posesti in lastnine ne potrebuješ psa, še manj privezanega psa. Danes so cenovno dostopne kamere ter alarmne naprave. Pes ni igrača in ni stvar katere se naveličaš in nato privežeš nekam, kjer ga ne boš videl ali zavržeš.

 

Vsak človek je dolžan prijaviti mučenje, zanemarjanje in zlorabo živali. Ni težko najti informacij, kam in kako se pošlje ter napiše prijava. Zakon o zaščiti in dobrobiti živali najdete na internetu. Ne prelagajte odgovornosti na druge ljudi ali društva, kajti društva imajo enaka pooblastila in kompetence kot posamezniki, to je nobenih. Lahko pokličete policijo ali prijavite na pristojni inšpekcijski urad. Na žalost vemo, da večina inšpektorjev ne opravlja svojega dela tako kot bi morali in ne dela v dobrobit živali. Zato je potrebno vztrajati s prijavami ter zahtevati odgovore in odgovornost vpletenih. Velikokrat pomaga že samo pogovor s skrbniki, saj ne znajo ravnati drugače.

 

Pes, ki je pripet trpi, takega življenja ne bi smel živeti noben pes, zato je pomembno, da dobro razmislite in si odgovorite na zgoraj omenjena vprašanja preden si omislite psa.

 

Naj zaključim z mislijo: »vsak pes si zasluži družino, vsaka družina si ne zasluži psa«.

 

 

Vsebina in fotografija: Animal Angels

 

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.