04.11.2021

Psi in konji tečejo za svoja življenja

Objavljamo pismo naše bralke - "Psi in konji tečejo za svoja življenja":


Tudi v Sloveniji so že vrsto let dostopni igralni avtomati, ki ponujajo stave na športne rezultate, med temi tudi na dirke živali – konj in psov. Že to, da je igralni avtomat prosto dostopen, ali pa so stave dostopne na spletu je skrb zbujajoče zaradi dokazanega tveganja patološke odvisnosti od igranja. A to, da je pri nas možno staviti na dirke psov in konj je povsem nedopustno, saj je v tej pridobitni dejavnosti dobrobit živali podrejena zaslužku.  O tekaški industriji psov in konj po svetu pričajo številna poročila!

Njihovo življenje je klavrno pred tekaško kariero, med njo in še najbolj po tem, ko ne prinašajo več dobičkov. Greyhounde ali velike angleške hrte, spremlja prekletstvo najhitrejših psov, in so zato ekstremno izrabljani v tekaški industriji v Veliki Britaniji, ZDA in Avstraliji. Prekomerna vzreja mladičev za selekcijo primernih za tek, pripelje do pobijanja večine mladičev, tisti, ki tekmujejo pa so izpostavljeni celodnevnem zadrževanju v premajhnih kletkah, drogiranju s poživili, od steroidov do kokaina, siljenju v tek pri katerem so  pogosti trki med psi in poškodbe. Te so za pse usodne, zlom kosti pomeni, da bo pes na dirkališču evtanaziran, seveda daleč od oči gledalcev, saj se krvava plat pasjih dirk skrbno skriva pred javnostjo. Če preživijo nekaj tekmovalnih let, s časom ne bodo dovolj hitri in jih bodo  škartitali – večina jih bo takoj pobitih. Na Irskem letno pobijejo okoli 6.000 zdravih greyhoundov, ker ne dosegajo pričakovanih rezultatov, v Avstraliji 17.000.  Nekaj jih bo končalo na farmah krvi, ker jim do onemoglosti odvzemajo kri za prodajo za veterinarske potrebe. Hrti, ki jih lahko srečate, so le odstotek ali dva tekaških hrtov, ki so srečno posvojeni. Zaslužki od stav so veliki; tako so v Veliki Britaniji leta 2018 na stavnicah za pasje dirke vplačili 2,14, v Avstraliji pa 3,14 milijard dolarjev. To ni opravičilo, da se zgolj zaradi človekove zabave kršijo pravice milijonov psov, tudi pri nas s tem, da slovenska država podeljuje koncesije za stave na športe pri katerih prisilno sodelujejo živali. Nič ne spremeni dejstvo ali so tekme resnične ali virtualne – nesprejemljivo je sporočilo, da pse in konje lahko izkoriščamo za zabavo.  

Usoda tekmovalnih konj ni nič boljša, obravnavani so kot delovna sredstva, vrednotijo jih po tem koliko denarja prislužijo lastnikom. Tekme so zaradi hitrosti in gneče tvegane za poškodbe, zlom noge pri konju pomeni njegov takojšnji konec. Tekaška kariera dirkalnega konja traja približno tri leta, ko ne dosegajo želenih rezultatov jih zavržejo in naredijo prostor za nove dobičkonosnejše živali. Medtem, ko se psu še nekako najde novi dom, je to s konjem veliko težje, zato pogosto končajo v klavnicah. Poročilo iz Avstralije govori o dirkalnih konjih kupljenih za 50.000 dolarjev in več, na koncu pa prodanih za 150 dolarjev mesarju. Usoda drugih nekdanjih tekmovalnih konj ni nič boljša, kot je bilo v minulih dneh mogoče spremljati zgodbo zanemarjenega slovenskega tekaškega konja, ki je leta hiral.

Izvajalci del svojega zaslužka pridobivajo s stavami na »športe«, ki izkoriščajo živali, po drugi strani radi navajajo, da zasledujejo vrednote "družbene odgovornosti" ter imajo poslanstvo "zagotavljanje sredstev za športne, invalidske in humanitarne organizacije". Razumeti je, da so živali povsem izpadle iz pojmovanja družbene odgovornosti in trajnostnega pristopa. Še najbolj kontroverzno je, da se dobički, pogosto skovani na trpljenju tekmovalnih živali, namenjajo za humanitarne cilje.

Tudi naša država, kot regulator iger na srečo in stav, bi morala preklicati vse koncesije na stave na tekmovanja, v katerih sodelujejo živali. Zakon o igrah na srečo, ki je trenutno v fazi spreminjanja, naj bi odprl slovenski trg še več ponudnikom in širil nabor iger in stav. S tem se samo še odpira prostor za stave na tekme, v katerih so prisiljene tekmovati živali.

V pasjih in konjskih dirkah ni nič romantičnega, športnega ali humanega. To je šport, v katerem so živali izkoriščane z enim samim ciljem – zaslužkom. Da, konji in psi radi tečejo, a ko si to sami želijo in ko imajo potrebo po teku.

Mag. Dorotea Verša Paić
Vir fotografije

Pisma bralcev lahko pošiljate na info@pesmojprijatelj.si.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.