Psi in vožnja z avtomobilom

Nekateri psi vožnje z avtomobilom ne prenašajo najbolje. Pogosto je namreč, da se pes med vožnjo slini in celo bruha, poletna vročina (ko se s psi običajno odpravimo na daljšo pot) pa te težave le še stopnjuje. Težave je možno omiliti z zdravili, ki jih seveda predpiše veterinar (nikoli psu ne dajte tablete zoper slabost, ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem). Seveda pa je možno tovrstne težave že prej preprečiti ali jih vsaj omiliti.

 

 

Še pred daljšo vožnjo na počitnice izkoristite vsako priložnost, da se pes čimprej privadi na vožnjo z avtomobilom. Psa na vožnjo z avtomobilom navadite postopoma s krajšimi vožnjami, ki trajajo največ 5 minut, vožnjo pa nato podaljšujete.

 

Na cilju mora psa med "učenjem" čakati kaj lepega (tudi kak priboljšek, sprehod...), da na ta način pes vožnje ne bo jemal kot nekaj neprijetnega in nevarnega. Pes mora vožnjo dojeti kot nekaj priijetnega ali zabavnega, čemur sledita sprehod ali igra. Še posebej naj to velja v primeru, ko boste psa peljali k veterinarju. Pred vstopom v ambulanto naredite kratek sprehod, tako da kuža vožnje ne bo povezoval s kakšno manj prijetno izkušnjo pri "zdravniku".

 

Če se pes med vožnjo boji, ga ne tolažite in mirite, temveč njegovo vedenje preprosto prezrite – razen seveda v primeru če opazite, da je psa popadla slabost. Takrat seveda varno ustavite. Slabost lahko sicer preprečimo (ali omilimo) tudi z mirno vožnjo, mirnim pospeševanjem in zaviranjem.

 

Na poti morate imeti s seboj vedno dovolj hladne vode, poleti pa se na pot odpravite v hladnejših delih dneva (zgodaj zjutraj, zvečer ali ponoči). Klimatske naprave so dobrodošle, nikakor pa ne velja s hladom pretiravati, saj so veliki temperaturni preskoki za psa lahko tudi neugodni (prehlad, vnetje ušes in oči…), enako pa velja tudi za vožnjo pri odprtem oknu, pri čemer je potrebno poudariti, da sploh ni dopustno, da pes moli glavo skozi okno! Tudi zato, ker lahko pri tem v psa priletijo žuželke in nevarni delci s cestišča, ki ga lahko hujše poškodujejo že pri manjši hitrosti.

 

Med vožnjo pri odprtem oknu mora biti pes dobro pripet oz. zavarovan, da ne more nenadoma skočiti iz avta ali motiti voznika pri vožnji. Testi so pokazali, da so majhni psi med prevozom najbolj varni v t.i. transportnih boksih. Večjega psa lahko varno prevažate tudi na zadnjih sedežih, a le, če ga primerno zavarujete. To lahko storite s posebno oprsnico, ki se lahko pritrdi na varnostni pas. 

 

Med potjo so obvezni večkratni postanki (vsaj na dve uri), da si pes malce odpočije, se sprehodi in sprosti. Pes naj ima na poti in med postanki vedno na sebi tudi ovratnico z naslovom, da ga ob morebitnem pobegu, laže najdemo. Iskanje izgubljenega psa daleč od doma je namreč lahko zelo zahtevno in zapleteno. Pozor! Psa pred in med vožnjo ni priporočljivo hraniti. Pred vožnjo se svetuje tudi daljši sprehod!

 

Psa za časa poletne vročine nikoli NE puščajte v avtomobilih (čeprav če ste pustili odprta okna, ali je avto v senci)!!! Četudi zunaj ni izjemno vroče, deluje notranjost avtomobila kot pečica. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50 stopinj in že nekaj minut izpostavljenosti vročini, je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno. Če je pes zaprt v avtomobilu ali privezan na soncu, lahko toplotni udar nastopi že v 15 minutah!

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: arhiv Pes moj prijatelj

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.