Psi zvesti spremljevalci pri vojskovanju

Zgodovina človeštva je neločljivo povezana tudi z vlogo psa – ta se je vedno žrtvoval zanj, v dobrem in slabem, v miru ali v vojni!

 

Že 4000 let pred našim štetjem so bili (posebej izurjeni) psi zvesti spremljevalci pri vojskovanju in tako je tudi danes, predvsem v Iraku in Afganistanu.

 

Ko je bil ubit Osama Bin Laden je bil tam tudi on: pes, vojak, junak na 4 tačkah! Njegova identiteta, kakor tudi identiteta članov ekipe Navy Seals je seveda ostala skrivnost, a nismo si mogli pomagati, da njegove vloge ne bi izpostavili tudi na našem portalu.

 

Ta pes bi naj namreč pokazal pot vojakom in tudi točen polažaj, kjer se je nahajal vodja Al Kaide.

 

Več kot 500 psov sicer sodeluje v ameriški vojski na afganistanskem ozemlju in v Iraku. So pravi junaki in na svoji misiji so rešili že na stotine človeških življenj, a žal se njihova vloga največkrat zelo zapostavlja. Dejstvo je namreč, da je v vseh vojnah veliko psov umrlo junaške smrti in to je žal tisto žalostno poglavje v zgodovini sožitja psa in človeka.

 

In kakšna je danes vloga psov v vojnah?

 

V prvi vrsti je to iskanje eksplozivnih teles in kopenskih min vrsti, seveda pa tudi pomagajo pri odkrivanju morebitnih nevarnosti terorističnih napadov. Samo v tem kontekstu je bilo rešenih že ogromno človeških življenj (tudi navadnih civilistov).

 

Najbolj primerne pasme za opravljanje tovrstnih nalog so običajno nemški ovčarji, belgijski ovčarji, nizozemski ovčarji in labradorji.

 

Bravo pasji junaki!

 

Prispevek: Pes moj prijatelj

Foto: Wikipedia

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.