Psički leta 1960 preživeli grozljiv polet

Vsem je poznana zgodba o Lajki, ki je pred 55 leti, kot prvo živo bitje, zaradi znanstvenih testiranj bila poslana v neznano. Lajka je na krovu Sputnika 2 poginila, podobnih tragičnih usod pa je bilo kasneje še nekaj.

 

Toda Comet in Shutka sta prekosili pričakovanja. Psički sta pred 53 leti preživeli izstrelitev Vostoka 1K, plovila iz programa, ki je le nekaj mesecev kasneje v vesolje poneslo Jurija Gagarina. Preživeli sta del poti do orbite in celo grozljivo strmoglavljenje rakete, ki je bilo posledica okvare motorja.

 

Kakšne strahove sta v tistem času preživljali psički, si ne moremo predstavljati, verjetno pa ni pretirano sklepati, da bi večini ljudi od šoka odpovedalo srce, ali bi se usodno poškodovali pri samem strmoglavljenju.

 

Zgodilo se je sredi Sibirije, približno 3000 kilometrov od kraja izstrelitve. Na mestu je bilo okoli 40 stopinj pod ničlo, psički pa sta na rešitev čakali cele štiri dni. K veterinarju so jih odpeljali s helikopterjem, psički pa sta utrpeli nekaj poškodb, predvsem pa hude ozebline. Neverjetni borki sta že po nekaj dneh veselo skakali naokrog...

 

Zgodba o preživetju pogumnih psičk je v javnost pricurljala šele pol stoletja po dogodku, saj so jo besni sovjetski oblastniki, besni zaradi neuspešnega poleta, držali skrito vse do današnjih dni...

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.