Pikčasti spomini: Radovedni taček posnel za več kot 3 dni programa

Kar nekaj pasjih junakov smo spoznavali v priljubljenih tv serijah, nadaljevankah in filmih. Tudi Slovenci imamo svoje "pasje medijske zvezde". Med njimi je prav posebna postal Radovedni taček. Osnutek za lutko je naredil Marjan Manček, Tačka pa je animiral in igral Nace Simončič. Pri Tačku je sodelovalo 17 različnih scenaristov.

 

 

Radovedni Taček je bil v prvi vrsti namenjen predvsem otrokom med četrtim in osmim letom, a so ga z veseljem spremljali tudi njihovi starši. Radovednega Tačka so snemali med leti 1987 in 2000, posneli pa kar 327 oddaj, kar skupaj nanese 81 ur in 45 minut, ali tri dni, tri ure in 45 minut neprekinjenega programa. Oddaja je leta 1995 dobila Viktorja za najboljšo TV zabavno in razvedrilno oddajo, leta 1999 pa za najboljšo otroško ali mladinsko TV-oddajo.

 

 

Nace Simončič

 

Bil je igralec, režiser in lutkar v Lutkovnem gledališču Ljubljana, od leta 1963 do upokojitve pa vodja lutkovnega oddelka na RTV Slovenija. Prvi kužek, ki mu je posodil glas, je kužek Postružek iz Žogice Marogice, ljubitelji lutk se ga spominjajo tudi iz nanizanke Kljukčeve dogodivščine. Za svoje delo je prejel nagradi Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado.

 

 

Radovedni taček

 

Psiček Taček je bil izjemno radoveden. S svojimi prikupnimi idejami nas je spravljal v smeh, s svojo radovednostjo pa nas poučil o marsičem nam dotlej še nezananem. Tačku in njegovemu najboljšemu prijatelju ni bilo nikoli dolgčas. Vedno sta našla zaposlitev in čas za raziskovanje. Taček je bil izredno prikupen, še več, bil je pravi šaljivec. Največkrat nas je spravil v smeh s svojim nerazumevanjem njemu povsem novih besed. Otroci so se ob njem veliko naučili.

 

Kako se pa vi spominjate Tačka?

 

 

Vir in foto: Arhiv RTV Slovenija

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.