28.10.2020

Vse, kar morate vedeti o hranjenju in prehrani pasjih mladičev

Končno je tako želeni pasji mladič v novem domu. Za vas je to vznemirljivo obdobje, ki pa je za hišnega ljubljenčka lahko tudi stresen čas prilagajanja. Soočen je z odhodom iz materinega varnega zavetja in skupnega legla, ob enem pa je izpostavljen množici novih vtisov, zvokov in vonjav. V nadaljevanju sledijo nekatere koristne informacije o hranjenju in prehrani pasjih mladičev, s katerimi vam želimo pomagati pri privajanju vašega novega ljubljenčka na nov dom.


Zakaj je prehrana pasjega mladiča tako pomembna


Pasji mladiči zelo hitro rastejo, njihov prebavni in imunski sistem pa se razvijata počasi, zato imajo zelo posebne prehranske potrebe, ki so drugačne kot pri odraslih psih. Za podporo zdravega razvoja in postavitev temeljev za zdravo prihodnost je ključnega pomena, da pasjega mladiča hranite z uravnoteženo in popolno hrano, ki je prilagojena njegovim posebnim potrebam.


Prvi mesec starosti


Pri enem mesecu se lahko začne pasjega mladiča postopoma odstavljati od materinega mleka in ga navajati na trdno hrano. Potrebuje hranila za vzpostavitev naravnih obrambnih mehanizmov in podporo koristnih bakterij v občutljivem prebavnem sistemu.

 

Od dveh do štirih mesecev

V tem obdobju se morate osredotočiti na podporo razvoja skeletne strukture pasjega mladiča tako, da previdno regulirate količine vnosa kalcija, fosforja in vitamina D.

Od štirih do sedmih mesecev

Vaš pasji mladič pri tej starosti začne nabirati telesno maso, zato potrebuje veliko kakovostnih beljakovin, ki so lahko prebavljive.

Od 10. meseca starosti do odraslosti

Ko se približuje obdobje odraslosti, pasji mladiči še vedno potrebujejo dodatno prehransko podporo za sklepe, kar še posebej velja za večje pasme, saj se njihove mišice polnijo in povečujejo pritisk na okostje.

Kdaj vaš mladič postane odrasel pes?


Hranila, ki jih mora vsebovati prehrana pasjega mladiča

Pasji mladič v prvih mesecih življenja potrebuje številna ključna hranila za zdravo rast in razvoj. Prehrana pasjega mladiča mora vsebovati dovolj energije in kakovostnih beljakovin za spodbujanje rasti ter mora biti lahko prebavljiva.

Razvojne potrebe pasjih mladičev

Potrebe pasjih mladičev v razvoju se znatno razlikujejo od potreb odraslih psov in niso niti približno podobne človekovim potrebam. Prehrana pasjih mladičev mora vključevati hranila, ki so potrebna za vzdrževanje zdrave telesne kondicije in ustrezno mešanico hranil za pravilen razvoj telesa in rast. Pri izbiri prehrane je treba upoštevati tudi nezrel prebavni in imunski sistem ter zobe. Ko govorimo o prehrani po meri, popolna rešitev podpira rast telesa, zadovoljuje potrebe po energiji in spodbuja delovanje imunskega sistema.

Glavne zahteve glede prehrane za pasjega mladiča

- Višja vsebnost energije
- Prilagojena velikosti ust in zobni strukturi
- Krepitev nedozorelega imunskega sistema
- Pomoč pri razvoju kognitivnih funkcij, okostja in celic

- Lahko prebavljiva


Ogljikovi hidrati

Izraz »ogljikovi hidrati« večinoma zajema sladkorje, vlaknine in škrob. Ogljikovi hidrati imajo vlogo pri izboljšanju telesnih funkcij psov in mačk. 

Škrob, če je pravilno toplotno obdelan, predstavlja koristno in lahko prebavljivo obliko energije za pasje mladiče v razvoju. Viri škroba so žita, stročnice in gomoljevke. Žita so užitna semena posebnih trav in vključujejo pšenico, koruzo, riž, ječmen, oves, rž itd. Številni menijo, da žitarice nimajo nobene hranilne vrednosti in so lahko za hišne ljubljenčke škodljive, dejansko pa vsebujejo mnoga hranljiva in prebavljiva hranila za pse in mačke. Poleg škroba vsebujejo še aminokisline, maščobne kisline, minerale, vlaknine. Prehranske vlaknine najdemo v snoveh, kot so pektin, celuloza in lignin. Pridobivajo se iz rastlinskih materialov, kot so polnozrnate žitarice, korenasta zelenjava, sadje…. Prehranske vlaknine v omejenih količinah, so lahko v prehrani pasjega mladiča koristne pri preprečevanju težav prebavnega trakta, kot sta driska in zaprtost.

 

Maščobe

 

Prehranske maščobe v uravnoteženi prehrani predstavljajo najbolj koncentriran vir energije ter hrani za pasje mladiče dajejo okus in teksturo. Poleg tega, da zagotavljajo energijo, maščobe (imenovane tudi lipidi) telo oskrbujejo z esencialnimi maščobnimi kislinami, ki so ključnega pomena za telesne funkcije, ter pozitivno vplivajo na kakovost dlake in zdravje živčnega sistema.

Beljakovine

Beljakovine imajo ključno vlogo pri zdravem razvoju pasjega mladiča, saj tvorijo in obnavljajo tkivo, mišice ter okostje. Beljakovine predstavljajo makrohranilo v prehranski verigi ljudi in živali, ki ga je potrebno v prehrano vnašati čim bolj učinkovito. Sestavljene so iz verig več sto (ali celo več tisoč) aminokislin.

V beljakovinah je prisotnih 20 aminokislin, ki so razvrščene v dve različni vrsti: esencialne in neesencialne aminokisline. Telo pasjega mladiča ni sposobno proizvesti zadostne količine esencialnih aminokislin, potrebnih za zdravo delovanje in razvoj, zato jih je treba vključiti v prehrano. Neesencialne aminokisline je mogoče pridobiti iz presežka esencialnih prehranskih aminokislin, vendar so vseeno pomembne za zdravo delovanje in jih je potrebno zagotoviti z uravnoteženo prehrano.

Minerali

Za zdrav razvoj sta potrebni dve vrsti mineralov. Makroelementi, kot so kalcij, fosfor in kalij, so odgovorni za številne ključne funkcije v telesu pasjega mladiča, vključno z zdravo rastjo kosti, prenosom živčnih impulzov in mišično presnovo. Elementi v sledeh, kot so železo, baker in mangan, med drugim skrbijo za zdravo kožo, kosti, kri in dlako.

Vitamini

Vitamini so potrebni za številne biološke in razvojne funkcije, med katere sodijo:

- delovanje imunskega in kognitivnega sistema,
- delovanje in obnavljanje celic,

- zmanjševanje vnetij,

- presnova maščob,

- strjevanje krvi,

- delovanje možganov in jeter.

Obstajata dve vrsti vitaminov: vodotopni in topni v maščobah. Pasji mladiči so manj sposobni shraniti vodotopne vitamine v telesu, kot je vitamin B, še posebej tiamin in riboflavin, zato je ključnega pomena, da se ti vitamini vnesejo z običajno dnevno prehrano.

Voda

Živali svoje potrebe po vodi večinoma zadovoljijo s pitjem, vendar ne popolnoma. Pri zadovoljevanju teh potreb ima vlogo tudi prehrana, najprej prek svoje vsebnosti vode in nato prek vode, ki je rezultat absorpcije hranljivih snovi. Ko telo pasjega mladiča na primer presnovi en gram lipidov, proizvede nekoliko več kot en gram vode.

Hranjenje pasjih mladičev

Kakovostna hrana za pasje mladiče, namenjena obdobju rasti, bi morala biti prilagojena  velikosti, starosti in občutljivostim ali posebnim lastnostim njegove pasme. Pasji mladiček bi moral v tednih po odstavitvi dobiti do štiri obroke na dan.

Število obrokov je odvisno od starosti. Začnite s štirimi obroki na dan, nato nadaljujte s tremi in dvema, ko doseže srednjo velikost (od 6. meseca naprej). Najbolje je, da se glede prehranjevanja vašega mladiča posvetujete tudi z veterinarjem. Hrano mu vedno dajte v isti posodi, ki jo postavite na isto mesto, da mu privzgojite dobre prehranjevalne navade. Prav tako je zelo pomembno, da prehod na drugo hrano izvedete počasi oziroma postopoma v 5 do 7 dneh. Tako se izognete morebitnim motnjam v prebavi. Predlagamo:

- Prve 2 do 3 dni primešajte 75 % obstoječe hrane, 25 % nove hrane.

- Naslednje 2 do 3 dni dajajte 50 % obstoječe in 50 % nove hrane.

- Nato 2 do 3 dni 75 % nove hrane primešajte 25 % prejšnje hrane.

- Od tega trenutka dalje poskusite dajati 100 % nove hrane.

Pomembno je tudi, da upoštevate smernice za hranjenje, ki so izračunane tako, da se dnevna količina priporoča glede na starost mladičkov in predvideno telesno težo v odrasli dobi ter tako da se zadosti vsem potrebam odraščajočih mladičkov po energiji, brez pridobivanja odvečne teže. Priporočeno je, da se posamezen obrok stehta z uporabo digitalnih oziroma elektronskih kuhinjskih tehtnic.

Ohranjanje uravnotežene prehrane

Prehrana hišnega ljubljenčka v obdobju mladosti bo vplivala na njegovo zdravje in prehranjevalne navade v celotnem življenju. Tako da je ohranjanje zdrave uravnotežene prehrane v tem življenjskem obdobju ključnega pomena. Pomembno vlogo pri tem ima prehransko popolna in uravnotežena prehrana, prilagojena edinstveni velikosti in potrebam določene pasme. Če potrebujete dodatne nasvete ali informacije glede izbire ustrezne prehrane za hišnega ljubljenčka, se posvetujte s svojim veterinarjem. 

Izbira hrane

V zvezi s prehrano vašega mladiča obstajata dve možnosti: doma pripravljena hrana ali pripravljena hrana v obliki briketov, konzerv in vrečk mokre hrane. 

DOMA PRIPRAVLJENA HRANA

Takšno hrano z uporabo riža, mesa in zelenjave pripravite sami. Če odmislimo radost, ki jo občutite, ko za mladička kuhate sami, ima takšen način prehranjevanja več resnih pomanjkljivosti. Doma pripravljena hrana pogosto ne vsebuje prave količine potrebnih hranil. Če pripravljena hrana ne vsebuje dovolj življenjsko potrebnih hranil v pravilnem medsebojnem razmerju, ima lahko vaš mladič velik prehranski primanjkljaj, kar ima za posledico upočasnjeno rast in povzroči dolgoročno škodo njegovemu zdravemu razvoju. 

Poleg tega je treba pozornost nameniti tudi živilom, ki so lahko vključena v takšno hrano ali ponujena ljubljenčku, pa so zanj lahko strupena. Med živila, ki so strupena za hišne ljubljenčke, sodijo: čebula, česen, rozine, grozdje, čokolada, avokado, določeni oreščki in živila, oslajena s ksilitolom. 

PRIPRAVLJENA HRANA V OBLIKI BRIKETOV IN MOKRE HRANE

Kupljena hrana za hišne ljubljenčke ponuja več prednosti. Industrijska hrana za hišne ljubljenčke je varna in hranljiva. Hranljiva hrana za hišne ljubljenčke je popolna in uravnotežena hrana, ki zagotavlja vsa bistvena hranila, ki jih mačke ali psi potrebujejo, in katere visoka prebavljivost pomaga zagotoviti absorpcijo hranil. Še več, industrijska hrana prav tako vključuje zelo raznolike izdelke, ki zadovoljijo posebne prehranske potrebe vsakega hišnega ljubljenčka. Glede na pasmo, starost, opravljeno kastracijo/sterilizacijo, življenjski slog vašega hišnega ljubljenčka in posebne potrebe obstaja primerna hrana, ki bo zadovoljila tek mačke ali psa. Pripravljena/industrijska hrana za hišne ljubljenčke je prav tako priročna, cenovno ugodna in trajnostna rešitev.

Prehrana ROYAL CANIN® za pasje mladiče podpira rast in razvoj, saj vsebuje vsa hranila, ki so bistvena za njihove potrebe v prvem letu življenja. Formule hrane za pasje mladiče zapolnijo ključno prehransko vrzel in zagotavljajo celovito rešitev za dobrobit mame od brejosti prek kotitve do laktacije ter dobrobit pasjega mladička do konca njegovega življenja.

Izbirate lahko med ponudbo hrane za pasje mladiče glede na velikost psa v odrasli dobi ali prehrano po meri mladičev določenih pasem (bokser, buldog, čivava, francoski buldog, jorkširski terier, kavalir king Charles, labrador, mops, nemški ovčar, šicu, zlati prinašalec).


 

* oglasno sporočilo

  

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.