04.07.2024

S psom na počitnice - izogni se 3 največjim napakam!

Pred tabo je čas dopustov. Nove avanture in potovanja kar vabijo. Tvoje sanjske počitnice so lahko bolj sanjske samo, če je ob tebi tudi tvoj zvesti štirinožec.

 

Pa je res tako?

Za psa je potovanje velika sprememba. Doma se usede v avto in čez nekaj ur je v popolnoma drugem okolju. Nove vonjave, novi zvoki, nov svet. Če potuješ z letalom ali vlakom, pa je sprememba lahko še bolj dramatična.

 

Potovanje naj bo prijetno za vse vpletene. Vas ljudi, tvojega kosmatinca in okolico. Kakovostno preživljanje počitnic s psom zahteva nekaj načrtovanja in veliko potrpežljivosti.

 

Joj, tega pa ni navajen!

Razmisli, na kaj je tvoj kosmatinec navajen v vsakdanjem življenju. Vsi imamo svojo rutino in navade, tudi tvoj kuža. Če 355 dni v letu živi ustaljeno življenje, bo 10 dni v novem okolju za njega velik stres. Ko razmišljaš, v kakšno avanturo bi se letos z njim pognal, razmisli tudi, kaj od tega odgovarja tvojemu kosmatemu prijatelju.

 

Je navajen gužve in vreščečih otrok? Sta šla na kakšen daljši izlet z avtom in kdaj je nazadnje spal drugje, kot na domačem kavču?

 

Psom vstop prepovedan!

Poiskati destinacijo, kjer so psi dovoljeni, ni vedno enostavno. Ni dovolj, da je pes sprejet v hotelu ali kampu. Pozanimaj se, kako je z restavracijami, plažo ali gorskimi kočami. Če psom vstop ni dovoljen, kje bo tvoj kuža medtem, ko boš ti na večerji?

 

Na družabnih omrežjih je vedno več skupin, kjer si skrbniki delijo izkušnje in iz prve roke lahko izveš, kako je potovati s psom v določenem kraju. Vprašaj vse potrebno, saj nič ne uniči zasluženega dopusta kot kup prepovedi, na katere nisi pripravljen.

 

A letos pa nič od morja?

Vsaka stvar je enkrat prvič in tako pride tudi prvi dopust za novega družinskega člana. Če je kuža še mlad ali na novo posvojen, je vredno razmisliti in se odpovedati tradicionalnemu dopustu. Verjamem, da je tebi super prijetno, ker že leta hodiš v isti kamp ali prevoziš pol Evrope. Vprašanje pa je, če je tvoj novi štirinožec na to pripravljen.

 

Dovolj bo še časa, ko malo odraste in se dobro spoznata, za prvi dopust pa mogoče razmisli o kakšni bližji destinaciji. Slovenija je lepa in za tvojega kosmatinca bo veliko manj stresno, če samo noč ali dve prespita in se potem vrneta na domači kavč. Veliko lažje je tudi prekiniti počitnice, če se izkaže, da si precenil malega korenjaka, ko ste le dobro uro od doma.

 

Bodi prijazen do svojega kosmatinca in okolice. Naj se počitnice začnejo in končajo prijetno - za vse!

 

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.