12.11.2022

S psom vodnikom do samostojnosti

Tadej Grum je dvajsetletni študent novinarstva, ki je slep že od rojstva. Dolgo časa je ovire premagoval samo s palico, dokler se doma ni pojavila ideja, da bi Tadeju pri njegovi poti do samotojnosti lahko pomagal pes vodnik in tako je v Tadejevo življenje prišla labradorka Jessica.

 

V Tadejevi družini nikoli prej niso imeli nobenih živali in vprašanje, ali je pes vodnik res dobra ideja, je doma krožilo kar nekaj časa. Na koncu so prišli do zaključka, da bi pes vodnik lahko pozitivno vplival na Tadejevo samostojnost. Zato so oddali prošnjo na Zavod za zdravstveno zavarovanje RS, kjer so jo tudi odobrili. Stroške za pridobitev psa vodnika v celoti krije zdravstveno zavarovanje Slovenije in pes tudi uradno pripada Zavodu. Žal se tudi psi vodniki po določenem času upokojijo. Delovna doba psa vodnika je od osem do deset let. Po tem obdobju pa pes, v kolikor je to le mogoče, ostane v družini.

 

Tadej, kakšen je postopek pridobitve psa vodnika? 

Pse vodnike začnejo dresirati, ko so stari približno 12 mesecev. Ko izbirajo pravega psa, vedno preverijo leglo, in ko pes dopolni eno leto, se začne njegovo usposabljanje. Jassie je, preden je prišla do mene, opravila izpit A s svojo vaditeljico, nato pa sva morala poseben izpit B narediti tudi midva z Jessie. Na začetku je bilo vse skupaj kar zahtevno, navaditi se je bilo potrebno ukazov, vse je bilo zelo novo. Uvajanje je trajalo kakšen mesec, ko je bila ves čas prisotna tudi vaditeljica, ki je Jessie prej trenirala.

 

Kako poteka izpit s psom vodnikom? 

Izpit se opravlja pred komisijo po progi, ki si jo že prej natreniral s psom in vaditeljem, saj moraš pot poznati. Pes ni tam zato, da ti pokaže pot, ampak zato, da ti pokaže oviro. Na izpitu so bile razne ovire, na katere me je morala Jessie upozoriti, nastavljali pa so ji tudi hrano, ki je ni smela pojesti. Na izpitu je bila tudi poslušnost, Jessie je morala čakati tam, kjer sem ji rekel, jaz pa sem se medtem moral od nje oddaljiti. Tudi igra z žogo je bila del izpita.

 

Kako Jessie nakaže oviro? 

Jessica se pred vsako oviro, kot je na primer stopnica ali pa prehod za pešce, ustavi. Nakaže tudi, kje so vrata ali pa sedež na avtobusu. V desni roki imam vedno palico, v levi pa ročko, ki je povezana z Jessino ovratnico, in ko se ustavi, s palico potipam kje je ovira.

Labradorka Jessica v "delavski ovratnici"
Labradorka Jessica z "delavsko ovratnico"

 

Ali ste z vaditeljico še v stiku? 

Ja. Enkrat na leto vaditeljica pride na dom in preveri, ali je vse v redu. Takrat pride tudi komisija.

 

So bile na začetku z Jessico kakšne težave? 

Začetne težave so seveda bile, saj še nisva bila navajena drug na drugega. Takrat sem imel še bolj slabo orientacijo, bilo je stresno za oba, saj je bilo vse zelo novo. Začetek res ni bil enostaven, vendar se je po mesecu intenzivnega dela vse izplačalo. Zdaj Jessie ve, da sem jaz njen gospodar, ni pretirano razvajena in uboga moje ukaze. Skupaj sva odličen 'team'.

 

Ima Jessica kakšno slabo lastnost? 

Ja. Težave ji povzroča predvsem hrana. Labradorci so že po naravi izredno požrešni psi, in ko Jessie ne nosi svoje 'delavske' ovratnice, velikokrat nagajivo izmakne hrano, ko ve, da ni nikogar v bližini. Včasih celo skoči na mizo. Na izpitu hrane ni vzela od nikogar, saj ko dela, ve, da ne sme, druga zgodba pa je, ko ne dela, takrat je malo bolj nagajiva.  

Težavo imava tudi z določenimi spuščenimi psi, včasih se v kakšnega zažene, kot da bi želela pokazati svojo dominanco in pa verjetno tudi zaščito do mene.

 

Ali vam pri skrbi za Jessico kdo pomaga? 

Pri skrbi za Jessie mi pomaga cela družina. Kadar mi časovno ne uspe, jo sprehajajo vsi družinski člani.

 

Ali Jessico sprehajate tudi brez njene delavske ovratnice? 

Seveda. Pes te nekako prisili, da moraš hoditi na sprehode tudi v naravo. Vedno kadar greva v naravo, Jessie ne dela, takrat je samo navaden pes, ki uživa ko prosto teka po gozdu. Velikokrat greva na Rožnik ali pa Golovec.

Labradorka Jessica "brez delovne ovratnice"
Labradorka Jessica brez "delavske ovratnice"

 

Ali si lahko predstavljate, da Jessice nebi imeli? 

Ne. Jessie je zame veliko več kot samo pes vodnik. Postala je nepogrešljiv član družine in imava se najraje. Zelo mi pomaga, brez nje bi veliko težje premagoval ovire, Jessie predstavlja velik korak naprej k moji samostojnosti.

 

 

 

Jona Urbanc Znoj

Fotografije: osebni arhiv

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.