Sedem zapovedi za varne poletne dni!

Čeprav nas lepše vreme in toplejši dnevi vabijo na plano, pri tem ne smemo pozabiti na varnost. Preživljanje časa na prostem nam in našim psom nudi obilo aktivnosti in zabave, vendar se moramo zavedati nekaj s tem povezanih nevarnosti. V tem poletju bomo z vami delili še veliko aktualnih vsebin in nasvetov, tokrat vam predstavljamo TOP 7 lestvico najpomembnejših nasvetov:

 

  • Za pregrevanje psov sta odgovorna predvsem dva razloga, povišana temperatura in določene telesne značilnosti. Če je žival na omejenem prostoru na vroč dan, se lahko hitro pregreje. Še dodatno so k težavam zaradi vročine nagnjeni psi z določenimi telesnimi značilnostmi, torej kratkogobčne pasme (npr. buldog, bokser, mops ...), ki se težje hladijo z intenzivnim sopenjem, predebeli psi ter mladiči ali stari psi. Vsi omenjeni imajo omejeno možnost termoregulacije, torej nadzorovanja telesene temperature, zato so toliko bolj dovzetni za morebitne težave zaradi visokih temperatur. Zelo pozorni moramo biti na prve znake težav zaradi vročine, ki lahko pripeljejo do toplotnega udara, to so izrazito sopenje ali težko dihanje, povišan srčni utrip ter pospešeno dihanje, prekomerno slinjenje ter šibkost.       
  • Psi nam dostikrat sami pokažejo, kdaj bi zaradi vročine raje ostali doma. Prisluhnimo njihovim prošnjam in se posvetimo skupnim trenutkom na prostem zgodaj zjutraj ali zvečer, ko so temperature znosnejše. Tako bo naš pes lažje dihal, pa tudi hodil;  marsikdo ne pomisli na to, da tudi hoja po razbeljenih površinah ni prav prijetna za pasje blazinice.
  • Če se s svojim psom znajdemo zunaj sredi vročega dne, mu zagotovimo senco ter dovolj sveže vode, da mu omogočimo ohranjanje zmerne temperature. Pomagamo mu lahko tudi tako, da ga zmočimo po blazinicah, trebuhu in notranji strani stegen.
  • Čeprav radi svojega psa jemljemo s seboj po opravkih in na izlete, bodimo racionalni in psa raje pustimo doma, če nas čaka predvsem prevažanje v vročem avtu ter nismo prepričani, ali mu lahko zagotovimo dovolj sence tudi izven vozila. Sopenje je precej bolj naporno od potenja in do dihalne stiske lahko pride precej hitreje, kot si mislimo.
  • Poleg pregrevanja omembe vredno nevarnost v vročih dneh predstavlja tudi dehidracija. Pes se hladi s sopenjem in potenjem preko blazinic, njegov 'hladilni sistem' pa moramo osvežiti in ponovno napolniti z dovolj vode, lahko pa si pomagamo tudi s posebnimi hidracijskimi pripravki, ki psu zagotovijo poleg tekočine še elektrolite.
  • Briti ali ne briti, to je zdaj vprašanje. Mnogo skrbnikov se odloči za britje svojega psa ali mačke, misleč, da tako živali pomagajo pri borbi z vročino. Dejstvo je, da dlaka ščiti psa ali mačko tudi pred vročino in soncem, zato britje ni potrebno. Bomo pa živali pomagali, če bo dobro negovana, v vročih dneh primerno razčesana, da lahko zrak nemoteno kroži in jo s tem hladi. Z redno nego torej odstranimo odvečno dlako, poskrbimo za boljše možnosti hlajenja, pospešujemo kroženje krvi ter krepimo medsebojni odnos.
  • Kakovostno preživljanje prostega časa ni nujno vezano na skupno pohajkovanje in izhode. Seveda moramo svojemu psu zagotoviti dovolj razgibavanja in sprehodov, vendar se lahko z njim kakovostno ukvarjamo tudi znotraj stanovanja. Miselne igrice, učenje novih veščin, utrjevanje starega znanja, skrivalnice in še kaj lahko našega psa utrudijo ravno tako kot fizična aktivnost, poleg tega pa z njimi utrjujemo medsebojno navezavo ter poglabljamo odnos.  


Najbrž vsi radi lovimo sončne žarke s svojim psom ali ga s seboj vzamemo na sladoled, vendar moramo poskrbeti, da bodo skupni trenutki varni in prijetni za oba. Zagotovimo svojemu spremljevalcu varno in aktivno poletje, tako doma kot na prostem.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.