Šetlandski ovčar (šelti)

Šetlandski ovčar ali šelti je majhen, aktiven in okreten pastirski pes, ki je nižje rasti ter tehta le nekaj kilogramov. Za pasmo je značilno, da so zvesti, nežni in inteligentni psi.

Povprečne teža, velikosti in pričakovana življenjska doba pasme:

 • Teža: 6 – 8 kg
 • Višina: 33 – 39,5 cm
 • Življenjska doba: 12 – 15 let

 

Glavne značilnosti pasme: 

 • Poreklo: Šetlandski ovčar izvira iz Šetlandskih otokov na Škotskem. Pasma je nastala s križanjem King Charles španjela, pomeranca in mejnega ovčarja. Včasih so jih uporabljali predvsem za pašo ovac, ponijev in perutnine, v današnjih časih pa so predvsem družabni psi, cenjeni zaradi inteligence in učljivosti.
 • Karakter: Šeltiji so izjemno inteligentna pasma. So živahni, prijazni, nežni, zvesti in zelo navezani na svoje skrbnike. Radi preživljajo čas s svojimi skrbniki in sodelujejo v družinskih dejavnostih. Šeltiji se dobro razume z otroci in drugimi živalmi, zato je odličen družinski pes. So zelo zaščitniški do svoje družine in so dobri čuvaji. Malce so zadržani do tujcev. Zaradi svoje naravne nagnjenosti k lajanju so dobri pri opozarjanju na prihod vsiljivcev.
 • Ujemanje z drugimi živalmi: Šelti se dobro razume z večino drugih psov in mačk, če so ustrezno socializirani. Včasih lahko zamenjajo manjše živali za plen, zato je potrebna previdnost. Socializacija od mladih nog je ključnega pomena za harmonično sobivanje.
 • Sobivanje  z otroki: Šeltiji so zelo prijazni in ljubeči do otrok. Priporočljivo je, da se otroci naučijo pravilnega ravnanja s psom. Najbolje se ujamejo z družinami s starejšimi otroki, ki razumejo, kako pravilno ravnati s psom.
 • Dlaka in nega: Šeltiji imajo dvojno dlako, ki jih ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi. Zgornja dlaka je dolga, rahlo ostra in gosta, podlanka pa mehka. Dlaka močno odpada, zlasti spomladi in jeseni, ko se menja. Redno krtačenje je nujno za preprečevanje vozlanja dlake, zlasti za ušesi. Med menjavo dlake je priporočljivo dnevno krtačenje. Redno kopanje je potrebno zaradi nabiranja umazanije v dolgi dlaki.
 • Zdravje: Šeltiji so dovzetni za bolezni oči, izpah pogačice, bolezni ščitnice in epilepsije. Paziti je treba na njihovo telesno težo, saj so zelo ješči psi. Pravilna prehrana in redni veterinarski pregledi so ključni za ohranjanje njihovega zdravja.
 • Vzgoja: Šeltiji potrebujejo zgodnjo vzgojo in socializacijo zaradi njihove nagnjenosti k lajanju. Hitro se učijo in so zelo poslušni, vendar ne prenašajo grobih ukazov. Najbolje se odzivajo na nežno, a dosledno vzgojo. Kljub temu da so predvsem družabni psi, imajo  še vedno močan ovčarski nagon. So zelo primerni za različne pasje športe, kot so poslušnost in agility.
 • Potrebe po aktivnostih: Šetlandski ovčarji potrebujejo veliko dnevnih aktivnosti. Radi tečejo v ograjenih dvoriščih, če to ni mogoče, pa potrebujejo vsaj daljši dnevni sprehod ali tek. Pomanjkanje aktivnosti lahko vodi v vedenjske težave.
 • Primeren bivalni prostor: Šeltiji se dobro počutijo tako v večjih stanovanjih kot v hišah z vrtom. Pomembno je, da jim skrbniki omogočijo dovolj aktivnosti. So prilagodljivi, vendar potrebujejo redno gibanje.
 • Posebnost pasme: Šeltiji imajo posebno sposobnost, da odlično občutijo razpoloženje svojega skrbnika. Zaradi tega so izjemno dobri terapevtski psi. Njihova empatija in nežnost jih naredijo odlične spremljevalce. Šetlandski ovčarji so lahko precej glasni in svojo srečo radi izražajo tudi z lajanjem, zato morajo biti skrbniki pripravljeni, da jih v zgodnji fazi naučijo prenehati lajati.

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.