Si ti alfa?

Ne, nisi. Na nesrečo psov veliko ljudi še vedno verjame, da se je treba mali kepici pokazati v luči avtoritete in kot vodja krdela, da bo vajino življenje lepo in skladno, ko bo mladiček zrasel v velikega psa. Ampak… mladiček si ne želi zavladati svetu niti zdaj niti takrat, ko bo odrasel in močan štirinožec.

 

Če na trenutek pozabim na vse znanstvene dokaze, ki potrjujejo, da ti ni potrebno biti alfa in da psi tega niti ne razumejo na način, kot bi si želeli nekateri dvonožni - se do svojega mladička res ne želiš obnašati bolj prijazno? Ali v svetu, ki je že itak šel v »maloro«, ne bi raje izbral bolj prijazne poti, kot je ta, kjer se sprašuješ, če si pravi alfa, ki ga mali kosmatinec mora ubogati?

 

Najbolj pomembna lekcija, ki bo tebi in mladičku prinesla največ veselja in povezanosti je občutek, da ti mala kepica lahko zaupa.

 

Ampak, kaj to pomeni? To pomeni, da te čaka veliko dela in še več potrpežljivosti, da imaš veliko pravic in še več dolžnosti. To pomeni, da je bila odločitev, da ravno ta mali kosmatinec postane del tvoje družine - tvoja. Ti se moraš prilagoditi drugi živalski vrsti, se naučiti njenega jezika in zadovoljiti njene potrebe. Ti enostavno moraš malega kosmatinca naučiti sprejemljivega obnašanja v našem, človeškem svetu. Drugače… Jah, drugače ne bo fino. Ne zate, še manj pa zanj. Najkrajšo vedno potegne pes. Na žalost.

 

Vse to, vsi ti moraš, pa so popolnoma nepomembni, če ti mladiček ne zaupa. Tako, kot so minili časi, ko je bil pes le pes, so tudi minili časi, ko si s prisilo in kaznijo nekaj dosegel. No, še vedno lahko. Nikakor pa to ne vodi v srečno življenje za oba, v življenje polno avanture in kvalitetnega preživljanja skupnega časa. Mogoče zdaj skomigaš z rameni ali zavijaš z očmi, ker tebi so že vse razložili, kako ga cukneš in rukneš, ker pes te mora poslušati. Me res hočeš prepričati, da si celo življenje sanjal o psu, čisto svojem pesotu, potem pa ti je v užitek, da ga cukaš na zatezni ovratnici ali rit tiščiš k tlom, ker noče sesti? Ne verjamem! Obstaja drugačna, bolj nasmehov polna pot. Taka, bolj razumljiva tebi in bolj prijazna tvojemu štirinožcu.

 

Ko se boš torej naslednjič spraševal, ali si alfa, se raje vprašal, ali se imata z mladičkom fino? Ali tvoj štirinožec dela vse tisto, kar ne bi smel, le zato, ker te ne razume? Se nanj v resnici jeziš, ker ne veš, kako ga naučiti bolje?

 

Zapomni si. Mogoče nisi razlog za nešteto težav v življenju svojega mladiča. Si pa edina rešitev.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.