Sindrom visečega jezika

Pasji jezik je pomemben pokazatelj zdravja in ima več funkcij. Služi za okušanje hrane, za pitje in za hlajenje po igri ali naporu. Psom visi jezik iz gobca večinoma ko so sproščeni in zadovoljni. Če pa psu visi jezik iz gobca ves čas, gre lahko za t. i. »sindrom visečega jezika«.

 

Pogosti znaki sindroma visečega jezika vključujejo:

  • prekomerno slinjenje, zlasti po jedi ali pitju,
  • grozen zadah,
  • odklanjanje hrane.

 

To stanje povzročijo različni dejavniki, ki so še posebej pogoste pri pasmah s kratkimi gobci (brahiocefalične pasme), kot so mops, francoski buldog, pekinčan, shih tzu, lhasa apso, angleški buldog, itd. Vzrok za to stanje lahko zajema kombinacijo anatomskih in genetskih dejavnikov.

 

Najpogostejši vzroki za sindrom visečega jezika so:

  • Težave z zobmi: Manjkajoči ali napačno poravnani zobje lahko prispevajo k temu, da je jezik izven gobca. Pri zobnih boleznih, ko pes izgubi zobe in jezik nima več opore.
  • Genetika: Določene pasme s kratkimi gobci ali brahiocefalične pasme, kot so buldogi, mopsi in ši-cuji, so bolj nagnjene k temu stanju zaradi svoje obrazne strukture.
  • Poškodbe ust ali čeljusti: Poškodbe ust ali čeljusti lahko privedejo do tega, da se jezik ne more popolnoma umakniti nazaj.
  • Nevrološke težave: Določene nevrološke težave ali motnje lahko vplivajo na pasjo sposobnost nadzorovanja jezika.
  • Šibkost mišic: Šibkost mišic, odgovornih za gibanje jezika, lahko privede do sindroma visečega jezika.

 

Čeprav sindrom visečega jezika sam po sebi ni škodljiv, lahko prinaša nekatere težave. Izpostavljen jezik je lahko nagnjen k izsuševanju, povečanemu tveganju sončnih opeklin, dehidraciji in okužbam. V hladnem vremenu so lahko bolj nagnjeni k ozeblinam.

 

Če opazite, da vašemu psu dalj časa visi jezik iz gobca, priporočamo, da spremljajte morebitne spremembe v barvi, strukturi, velikosti, razpokah ali krvavitvah jezika, saj to lahko nakazuje bakterijsko okužbo. V tem primeru je najbolje, da psa odpeljete k veterinarju, ki bo ugotovil osnovni vzrok in določil ali je potrebno kakršnokoli morebitno zdravljenje.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.