Sindrom zlomljenega repa

Sindrom zlomljenega repa, znan tudi kot repna miopatija, je stanje, ki prizadene predvsem pse. Gre za značilen nenaden pojav bolečine in šibkosti v pasjem repu. Najpogosteje ga opazimo pri labradorcih, zlatih prinašalcih in setrih, vendar se lahko pojavi pri katerem koli psu.

 

Natančen vzrok sindroma zlomljenega repa ni popolnoma pojasnjen, vendar se domneva, da je povezan s prekomerno obremenitvijo, plavanjem v mrzli vodi ali poškodbo repnih mišic.

 

Glavni simptom je ohlapen ali povešen rep. Rep v nekaterih primerih lahko tudi visi naravnost navzdol, kot bi bil paraliziran. Pes ob dotiku ali premikanju repa kaže znake bolečine ali nelagodja. Drugi simptomi vključujejo nemir, nenaklonjenost sedenju ali ležanju in splošni znaki nelagodja.

 

Zdravljenje je osredotočeno predvsem na zagotavljanje udobja in lajšanje bolečin.

 

Kako lahko sami pomagate kosmatincu, da se mu rep čim hitreje pozdravi:

  • Počitek: Počitek psa in omejitev telesne aktivnosti sta pomembna, da si lahko repne mišice opomorejo. Izogibajte se dejavnostim, ki dodatno obremenijo rep.
  • Toplota: Uporaba toplih obkladkov pomaga ublažiti bolečino in pospeši prekrvavitev.
  • Lajšanje bolečin: Za zmanjšanje bolečine in vnetja se lahko uporabijo nesteroidna protivnetna zdravila, ki jih predpiše veterinar. 
  • Podporna nega: Nujno je, da svojemu psu zagotovite udobno in mirno okolje za počitek. Mehka ležalna podlaga in zmanjševanje nepotrebnega stresa pomagata pri procesu celjenja.

 

Sindrom zlomljenega repa z zgoraj opisano nego običajno izgine sam od sebe v nekaj dneh. Če simptomi ne izginejo, se poslabšajo ali če imate kakršne koli pomisleke, se nemudoma posvetujete z veterinarjem. Ta lahko opravi temeljit pregled, izključi druge možne vzroke in glede na posamezen primer zagotovi ustrezno zdravljenje.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.