10.11.2018

Sirijska psička in vojak iz Velike Britanije končno spet skupaj

Seana in Barrie druži prav posebna vez. 30-letni Sean Laidlaw je Barrie spoznal, ko je v Siriji kot pogodbeni vojak vodil protibombno enoto. Barrie je našel – smo omenili, da je Barrie psička? – v ruševinah razstreljene stavbe. Sean jo je oskrbel s hrano in vodo, ter zaščitil območje pred možnimi eksplozijami. Psička se je sprva upirala stiku in božanju, po treh dneh pa se je na svojega rešitelja navezala in tako sta postala neločljiva. V mesecih, ki jih je Sean preživel v Siriji, mu je bila Barrie v veliko oporo in tolažbo.

 

 

“Iz neprebojnega jopiča sem ji napravil oblačilo, da se mi je lahko pridružila na terenu, in ji dal iz starih kavbojk narejenega medvedka. Mislim, da je Barrie postala moja že isti trenutek, ko sem jo rešil iz ruševin,” je povedal Sean. “Ko smo se vrnili v taborišče, je živela pri meni v sobi. Tam sem jo hranil, treniral in skrbel zanjo.”

 

Po štirih mesecih v Siriji se je Sean končno vračal domov. Z žalostjo v srcu, ker se je moral ločiti od svoje nove pasje prijateljice, je vzpostavil stik z iraško dobrodelno organizacijo War Paws (Vojaške šapice), ki se ukvarja s pomočjo živalim na vojnih območjih. Da bi Barrie lahko pripeljal k sebi v Veliko Britanijo je tako zbral 4.000 funtov, a so se zadeve nekoliko zapletle. Aprila je bila Barrie prepeljana v Irak, kjer je bila cepljena in pregledana. Avgusta so jo nato prepeljali v Jordanijo, kjer je preživela dva meseca v karanteni.

 

 

Ker je minilo že sedem mesecev, odkar je Sean zadnjič videl Barrie, ga je vse skupaj začelo skrbeti. Kaj, če je psička, ki jo je nekoč poznal, zrasla v čisto drugačnega psa? Se bo lahko navadila na nov dom?

 

Sean je bil pripravljen potovati v Jordanijo po psičko takoj, ko so bili pridobljeni vsi dokumenti, a na srečo je lastnica organizacije War Paws, Louise Hastie, nameravala prepeljati dva psa iz Jordanije v Pariz, zato je s sabo lahko vzela tudi Barrie. In tako so 3. novembra v 12 urah prepotovali dolgo pot, ki je Seana zopet združila s svojo pasjo ljubljenko. Prepotovali so pet držav, dve vojni območji, 4.500 kilometrov, da je zgodba končno dobila srečen konec.

 

 

“Čeprav se zdi, da sem jaz rešil Barrie, pa se počutim, da je v resnici ona rešila mene. Ko delaš na vojnem območju, se dan za dnem vračaš v svojo prazno in osamljeno sobo. To, da sem imel v teh trenutkih ob sebi to čudovito psičko, mi je pomagalo bolj, kot si lahko kdorkoli predstavlja. Lahko si sicer zamislite, kako grozno je stanje v Siriji, in kako neverjetno srečen sem bil, ko sem se po napornem dnevu lahko odpravil na sprehod, se z Barrie igral … Dala mi je občutek nekega normalnega življenja, nedvomno pa mi je pomagala ostati psihično zdrav. Za premagovanje posttravmatske stresne motnje, je pasji prijatelj nekaj najboljšega. Psi nas navdajajo z veseljem, izkazujejo ti nekaj brezpogojno lepega in čistega,” pove Sean.

 

“Trenutek, ko sem jo zopet zagledal na letališču, je bil eden najlepših v mojem življenju. Še nikoli nisem bil tako srečen! Vsi moji bližnji imajo svoja življenja, starši in partnerka so vsi v službi, a moja Barrie je vedno z menoj. Skozi celoten postopek sem imel z vseh strani neverjetno podporo, za kar sem res iskreno hvaležen,” še doda.

 

 

Sean se je najbolj bal tega, da ga Barrie ne bo prepoznala, ko bo prispela v Veliko Britanijo. A njegovi strahovi so bili odveč, psička ga je bila neizmerno vesela, bila je točno takšna, kot je bila mesece nazaj v Siriji.  Njen skrbnik pravi, da bi zanjo in njeno vrnitev bil pripravljen prepotovati cel svet. Vsi pasji ljubitelji vemo, da je ni stvari, ki je za naše kosmatince ne bi naredili, zato smo še toliko bolj veseli za še en srečen konec in čudovit dom ene res neverjetne psičke.

 

Vir in foto: metro.co.uk

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.