Slovenija je postavljena v svetovni vrh odgovornega odnosa do psov

Zavetišča posvojitelje natančno podučijo o njihovih dolžnostih do posvojene živali oziroma seznanijo s pričakovanimi pogoji in dolžnosti še preden se le ti odločijo za posvojitev. Seznanijo jih tudi z znanimi vedenjskimi značilnostmi in se tako še bolj približajo pričakovanjem kandidata za posvojitelja ali pričakovanja glede izbrane živali postavijo na trdna tla. Skratka, posvojitev poteka skozi razgovor, kjer ima posvojitelj možnost razmisliti o svoji tako pomembni odločitvi, kot je imeti psa z vsemi njegovimi lastnostmi in potrebami.

  

Niso redki primeri, ko kandidati odstopijo ob ugotovitvi, da so pričakovanja prevelika glede na njihovo pripravljenost ali že predpisani pogoji presegajo njihove zmožnosti. Odločitev za posvojitev psa mora namreč biti skrbno premišljen korak v življenju. A vemo, kdo bo skrbel za žival, kdo bo glavni skrbnik in kdo mu bo pomagal?

 

Otrok ne more biti glavni skrbnik, lahko pa staršu pomaga in se uči odgovorne skrbi za živali. Živali ne moremo podtakniti drugemu, ker si mi tako želimo, temveč mora bodoči skrbnik si želeti žival. A imamo primerne pogoje? Majhno stanovanje ni omejitev. V njem ne moremo morda imeti 5 mačk, lahko pa imamo enega, lahko tudi dva. Hiša z velikim vrtom ni idealni pogoj, če potem nimamo časa se družiti s psom, ga peljati na sprehod, ga vzgajati, socializirati.

 

 

A imamo sredstva za hrano, za veterinarsko oskrbo? Še tako velika ljubezen do živali ne bo napolnila želodčka, niti pozdravila bolezni. Torej, preden se odločimo za prevzem skrbi neke živali (mi navijamo za posvojitev, šteje pa tudi nakup) je dobro, da preverimo kakšne so potrebe živali za katero se odločamo, kaj pričakujemo in kaj lahko nudimo. Videz je zadnje, kar izbiramo.


Zavetišča se praviloma potrudijo, da potencialni posvojitelj pomisli na vse našteto in se tehtno odloči. Psa, ki je bolj glasen, veliko laja, ne moremo imeti nekje v strnjenem naselju, bloku, četudi to nas ne moti, ker bo motil sosede. Psa, ki se boji tujcev prav tako ni priporočljivo posvojiti v okolje, kjer bo ves čas izpostavljen velikemu številu tujcev. Če smo fizično bolj omejeni, si ne omislimo mladiča ali psa v tipu delovnih linij, ki potrebujejo veliko fizične aktivnosti. Odvečna energija namreč kmalu vodi do fustracij in pojava neželenih vedenj. Prav tako morajo zelo aktivni kandidati vzeti na znanje, da pes s poškodbami ali boleznimi oziroma zaradi starosti omejenimi sposobnostmi gibanja ne bo zmogel z njimi na Triglav, ne bo mogel preteči 10 km. Da bo potrebno svoje aktivnosti prilagoditi zmogljivostim psa. Skratka najbolje je predstaviti svoje želje in pričakovanja in upoštevati nasvete strokovnega osebja.

 


Enako kot skrbna zavetišča ravnajo tudi odgovorni vzreditelji, ki svojih mladičev niso pripravljeni predati komurkoli. In le tak pristop je pravi pristop k odgovorni posvojitvi, zagotovitvi uspešne skupne poti z izbranim ljubljenčkom.


V preteklosti so bila zavetišča polna pasjih mladičev, majhnih, velikih, kosmatih, s kratko dlako, pisanih, črnih … Sprejeli so zakon, Zakon o zaščiti živali, zakon ki ščiti tudi pse. Zakon smo spreminjali, dopolnjevali, krpali pravne luknje. In tako imajo lastniki psa dolžnost zagotavljati izvor psa oziroma sledljivost z registracijo. In rezultat je manj zapuščenih psov, več izgubljenih psov vrnjenih skrbniku. Tako je vsaj v Ljubljani, kar potrjuje letna poročila Zavetišča Ljubljana:

 

Graf Sprejem in oddaja psov ter vračanje lastnikom po letih od 2003 do 2017

 

Določba zakona o zaščiti Živali, ki določa obvezno ugotavljanje izvora pasjega mladiča povzroča skrbnikom težave pri registraciji mladičev neznanega izvora in precej jih še vedno želi zavetišče uporabiti kot nek obvod pri registraciji. To pa ni mogoče. Zavetišče je enako, kot druge veterinarske organizacije, dolžno vnesti podatke v sistem in vse posebnosti se avtomatsko javljajo pristojnim organom. Ker se opisana določba aktivno uveljavlja, skrbniki psov prehodno povečano zapuščajo pasje mladiče. Tako bo verjetno vse dokler ta zahteva med vzreditelji in skrbniki psov ne bo vsaj v večji meri osvojena.

 


Graf 30: delež (%) ne-označenih psov (mikročipiranih) v letih  2010 - 2012, 2014 - 2017


 
Imeli smo namreč primere, ko so skrbniki prijavljali predajo neželenega legla mladičev v zavetišče, a ko so se seznanili s stroški, so se umaknili. Čez čas je nek drug občan (tako ali drugače povezan s skrbnikom) prijavil najdbo pasjih mladičev. Gre za odkrito dajanje potuhe neodgovornim skrbnikom in dopuščanje nadaljevanja takšne prakse.

 

Veliko bolj primerno je skrbnika podučiti o pravilnem pristopu, predstaviti možnost sterilizacije, ki sicer prinese določene stroške. A so ti stroški nekajkrat nižji od stroškov posledic reševanja neželenih mladičev, da o stroških zapustitve sploh ne govorimo. Nas res mora pošteno udariti po žepu, da se nekaj naučimo? A nekomu res pomagamo, če ga zavedemo v upanju prihraniti nekaj evrov?


Pomislimo tudi ob nakupu ''pasemskega ljubkega mladička". Bomo res prihranili? Smo dobili, kar smo želeli, kar pričakujemo? Nas briga le mladiček, ki ga imamo v roki in nam za mamo mladička ni mar?

 


Boljših rezultatov se lahko nadejamo, po določenem prehodnem obdobju in le ob še boljšem osveščanju skrbnikov psov, predvsem pa najditeljev ali posvojiteljev najdenih psov ali kako drugače pridobljenih v tujini ali pri skrbniku, katerega psica ni registrirana.


Bolje je povsod tam, kjer se je odgovornost družbe dvignila, javnost osvestila, znanje skrbnikov živali znatno izboljšalo. Pasje šole in podobne ustanove se ustanavljajo na vsakem koraku. Zanemarjanje, pomanjkljiva oskrba in druga neodgovorna ravnanja niso več ignorirana, niti tolerirana. In vse skupaj nas postavlja v sam svetovni vrh odgovornega odnosa do psov, saj se le nekaj držav na svetu še ponaša s tem, da nimajo prostoživečih psov.


A ne smemo zaspati. Imamo enega boljših predpisov za zaščito živali na svetu in prav je, da se trudimo sprejeti še boljše. A pred tem poskrbimo, da bomo sposobni uresničevati obstoječe in dosegli bomo že veliko.


Še vedno namreč sprejemamo zapuščene pse, ki so bili odvzeti neodgovornim skrbnikom s strani inšpektorjev oziroma najdeni v slabem stanju, zavrženi. Pogosti so primeri predaje psov v zavetišče, ker jih nekdanji skrbniki zaradi neželenega vedenja ne obvladajo več. Razlog za neželeno vedenje je v večini primerov posledica napačne vzgoje, neprimerne ali pomanjkljive socializacije celo nezavednega in zavednega, namernega vzpodbujanja agresivnega vedenja. Veliko psov nam uspe resocializirati, odpraviti neželeno vedenje ali ga vsaj omiliti na nivo sprejemljivega. Še večji uspeh bo na tem področju, ko bodo zavetišča razpolagala z boljšimi pogoji tako bivanja, kot tudi dela. Zavetišča se posodabljajo, izboljšujejo, pridobivajo izkušnje in strokovno znanje, strokovni kader … A zavetišča skrbijo in bodo skrbela za zapuščene živali.


Naloga družbe je poskrbeti, da bo živali manj zapuščenih. To lahko in bomo dosegli z boljšo osveščenostjo in poučenostjo skrbnikov psov, kar bodo zagotovile sedaj že številne pasje šole, klubi in druge podobne organizacije, ki delujejo v interesu psov. Zavetišča, društva in druge interesne skupine osveščamo splošno javnost, najpomembneje pa je, da se odgovornega odnosa do živali naučijo že otroci. Rek, ''kar se Janezek nauči, to Janezek zna'' drži tudi pri živalih.


Največ pa lahko stori vsak pri sebi. Skrbniki želimo svojim psom dobro, zato je zelo pomembno, da vemo kaj dejansko je dobro, ne pa kaj po našem mnenju in okusu bi lahko bilo … Zadovoljen pes osrečuje nas - skrbnike, zadovoljen skrbnik pa ne nujno psa.


Psi v zavetišču nas osrečujejo in mi se trudimo osrečiti njih. Dovolite si biti srečni z nami.     

 

Besedilo: Marko Oman, vodja Zavetišča Ljubljana

  

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.