31.05.2023

Slovo od hišnega ljubljenčka

Vprašanje bralke Simone: Kdaj je čas za evtanazijo hišnega ljubljenčka in kako poteka?

Odgovor: Pri malih hišnih ljubljenčkih je njihova smrt velik stres za družino, v kateri so bivali in jih je imela rada. Lastnike malih živali zelo pogosto zanima, kdaj se odločiti za evtanazijo živali, skrbi jih, da se ne bi odločili prehitro, po drugi strani pa se zavedajo, da predolgo odlašanje z odločitvijo lahko pomeni nepotrebno mučenje živali in posledično tudi lastnikov.

 

Omenjene dileme so pogost spremljevalec lastnikov malih živali, ko njihove živali ostarijo, hudo zbolijo, se poškodujejo ali so kakorkoli drugače izpostavljene intenzivnejšemu dolgotrajnejšemu zdravljenju, bodisi zdravljenju z zdravili ali kirurškemu zdravljenju. Odgovore na omenjena vprašanja in nasploh na vprašanja, kjer je treba opredeliti čas evtanazije živali ni lahko in enostavno narediti. Pri omenjenem je zelo važno sodelovanje lečečega veterinarja, kjer je zaželeno, da ima čim več izkušenj z zdravljenji in prognozami bolezni in lastnika živali. Zadnjo besedo pri odločitvi ima lastnik živali, veterinar mu pri tem samo svetuje oziroma pomaga. Pogosto so lastniki bolnih živali ob postavitvi diagnoze neozdravljive bolezni pretreseni in se podzavestno izogibajo odgovoru, kako vnaprej. Zelo različno se tudi odzivajo lastniki živali, ki so doživele težje prometne nesreče in je npr. potrebna amputacija katere od tačk. Pogosto se ne strinjajo z odstranitvijo poškodovane tačke, čeprav lahko živali popolnoma normalno živijo s tremi tačkami, če so v tesnem stiku z ljudmi. Osebno se vedno v takih primerih zavzemam za amputacijo tačke, kakor za evtanazijo, saj vem, da bo žival popolnoma normalno živela tudi s tremi tačkami, problem je le, če so ljudje pripravljeni to sprejeti. Pri živalih, ki pa so na terapijah pri odpovedovanju določenih organov, ali so po operacijah tumorjev, pri katerih so kasnejši histološki izvidi potrdili malignost oziroma rakavost tumorjev, ali pri živalih z odpovedovanjem vitalnih organov, pri takih pa skupaj z lastniki pripravimo program zdravljenja in poučimo lastnike, na katere znake morajo biti pozorni pri svojih bolnih živalih. Načeloma velja, da dokler žival normalno živi, uživa hrano in se veseli lastnika in ostalih domačih, tako dolgo se ne pogovarjamo o evtanaziji. Ko pa začne žival odklanjati hrano, se umikati pred ljudmi, ko psi samo poležavajo in niti ne dvignejo glave, takrat je čas, da se vprašamo, ali je etično nadaljevati zdravljenje. Vedeti moramo, da lahko s posegi v smislu intenzivne nege, z infuzijami in protibolečinsko terapijo še dolgo vzdržujemo življenje živali, vendar življenje, ki je brez kvalitete za samo žival, brez veselja, brez možnosti za ozdravitev. V takih primerih je evtanazija hudo bolne živali rešitev tako za žival, kot posledično tudi za njenega lastnika oziroma lastnike, saj vsi neizmerno trpijo. Sama evtanazija se izvede z aplikacijo globoke narkoze bolni živali in potem, ko globoko spi, se aplicira še dodatna injekcija sredstva, ki blokira vitalne centre v možganih.

 

Problematika smrti je vedno neprijetna, strašljiva in prežeta z žalostjo in negativnimi čustvi, Tisti, ki smo že izgubili dolgoletnega kosmatega ljubljenčka in prijatelja, vemo, kako težko in žalostno je slovo tudi pri izgubi živali in kako dolg je čas žalovanja za umrlim kosmatinčkom. Za to pa se veselimo vsakega dne, ko nas naše živali razveseljujejo in osrečujejo in napolnijo s pozitivno energijo in stojmo jim ob strani, ko se od nas poslavljajo in odhajajo v živalska nebesa, kot sem prebral v eni izmed knjig, namenjenih ljubiteljem živali. 

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija je simbolična: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.