17.04.2018

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

V Sloveniji so srčne gliste prisotne predvsem na Obali in v njeni bližnji okolici, razširjene so tudi ob Jadranu proti jugu. Prisotnost okuženih komarjev ni izključena niti v celinskem delu Slovenije, zato previdnost ni odveč, a panika za zdaj ni potrebna. Srčne gliste sicer najdemo na vsem območju Sredozemlja, kjer je dovolj toplo za razvoj mikrofilarij.

 


Za preprečevanje srčnih glist imamo v Sloveniji precej širok nabor razmeroma učinkovitih pripravkov. Najbolj priljubljeni so v obliki kožnih kapljic, precej pogosto pa uporabljajo tudi sirup ali tablete. Po navadi je treba ta zdravila dajati vsak mesec. Če s svojim ljubljencem potujemo na okužena območja, se pred potovanjem o zaščiti psa posvetujmo s svojim veterinarjem.

 

 

Dirofilarioza, to je okužba s srčnimi glistami (Dirofilaria Immitis), je nevarna, lahko celo smrtna bolezen psov. Odrasli zajedavci živijo v desni polovici srca in v bližnjih večjih žilah, ki potekajo med srcem in pljuči. Invazija srčnih glist je lahko množična, v enem psu jih je lahko celo več sto, po navadi pa jih je manj. Odrasle srčne gliste organizmu in vitalnim organom gostitelja povzročajo precejšnjo škodo. Močno prizadeta so pljuča in srce. Srce postane po obsegu večje in ne deluje več normalno. Še kasneje pa se lahko pojavijo tudi težave pri delovanju jeter in ledvic. Največja težava pa je, da zajedavec naredi veliko škode, še preden opazimo kakršne koli zunanje znake invazije srčnih glist.

 


Srčne gliste imajo precej zapleten življenjski krog. Odrasli osebki, ki živijo v desni polovici srca ali v pljučnih arterijah, ležejo drobne ličinke, mikrofilarije. Te lahko v krvnem obtoku preživijo tudi do dve leti in čakajo na naslednji člen, ki povezuje življenjski krog. To je komar, ki skupaj s krvjo posrka tudi mikrofilarije. Te se v komarju razvijajo in se po približno dveh do treh tednih povečajo in preselijo v komarjeva usta. Ko komar z ličinkami v tej stopnji piči žrtev, se ličinke preselijo v kožo novega gostitelja. V novem gostitelju se ličinke razvijajo in rastejo še naprej in se počasi selijo proti srcu. Razvoj od ličinke do odraslega osebka, ki živi v srcu, traja približno tri mesece. Odrasli osebki lahko dosežejo dolžino med 15 in 35 centimetri. Pri psih traja celoten krog, se pravi od ugriza okuženega komarja do razvoja odraslih glist, njihovega parjenja in izleganja mikrofilarij, približno šest do sedem mesecev, pri mačkah pa okoli osem mesecev.


Zaradi oteženega pretoka krvi iz srca v pljuča se pojavijo prvi znaki bolezni. Skrbniki ljubljenčkov s srčnimi glistami po navadi navajajo, da ima njihov pes zmanjšan tek, da hujša in je brezvoljen. Večkrat omenijo, da pes kašlja. Živali s srčnimi glistami postajajo vse manj vzdržljive in se vedno manj rade gibljejo. Pri nekaterih obolelih ljubljenčkih se v trebušni votlini lahko začne nabirati tekočina (trebušna vodenica), zaradi česar dobijo sodčkast videz. V primerih hude invazije srčnih glist lahko žival pogine zaradi odpovedi srca.

Še več o nevarnosti srčne gliste najdete tukaj.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.