Snežni nos pri psih

Pasji skrbniki pogosto opazimo že najmanjše spremembe v videzu svojih štirinožnih prijateljev. Največkrat že najmanjša sprememba pri psu povzroči zaskrbljenost pri skrbnikih. Nekatere spremembe so povsem normalne in niso zaskrbljujoče, druge pa so lahko razlog za obisk veterinarja.

 

Če ste pri svojem psu opazili, da je s prihodom zime in padcem temperature prišlo do spremembe barve smrčka iz temnejše v svetlejšo, v roza ali svetlejše rjavo barvo, potem gre lahko za pojav, ki ga strokovnjaki imenujejo snežni oziroma zimski nos. Gre za spremembo pri mnogih psih zaradi pomanjkanja sonca in vitamina D. Do spremembe barve pride zlasti po sredini smrčka ali do spremembe v pigmentaciji na zgornjem delu smrčka. Pasme, ki so bolj dovzetne za pojav snežnega nosu so zlati prinašalci, labradorci, bernski planšarji, haskiji in nekatere pasme ovčarskih psov.

 

Če pride do pojava snežnega nosu pri vašem psu, vam ni potrebno skrbeti, saj to stanje ni škodljivo in vam ne bo povzročalo dodatnih skrbi. Gre zgolj za estetski pojav, ki naj bi se sčasoma zacelil in se vrnil v prvotno stanje, torej v prvotno črno barvo smrčka.

 

Je pa potrebno biti pozoren na ostale morebitne spremembe smrčka, kot so vlažnost, tekstura in morebitna rana na smrčku. V tem primeru vam svetujemo obisk veterinarja.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.