So pasja usta res čistejša od človeških?

To, da so pasja usta čistejša od človeških, je pogosto slišana 'modrost', ne prav privlačno dejstvo pa je, da je ustna votlina ene in druge vrste leglo bakterij in nečistoč. Prav tako je primerjava enih in drugih ust brezpredmetna, saj imajo poleg nekaterih skupnih bakterij mnogo različnih vrst bakterij, ki so lastne enim, drugim pa ne.

 

Lahko trdimo, da je nevarnejše bližnje srečanje z ustno votlino druge osebe kot pa drugega psa, saj se bodo bakterije, ki nam jih lahko prenese druga oseba, pri nas počutile kot doma, medtem ko človeška ustna votlina pasjim bakterijam ne zagotavlja optimalnega razvojnega okolja.

 

Trditev o praktično sterilnih pasjih ustih najbrž izvira iz tega, da si psi ližejo rane (ki se običajno precej hitro in uspešno zacelijo). Žal to ne pomeni, da ima pasja slina kakšne čudežne celilne lastnosti, gre zgolj za to, da pes z lizanjem iz rane odstrani grobe nečistoče in deloma poškodovano tkivo, tako kot mi, ko si rano speremo. Za čim bolj čisto ustno votlino svojega psa pa poskrbimo s preprečevanjem uživanja nesnage in skrbjo za splošno zdravje psa, tudi z rednim odstranjevanjem notranjih zajedavcev.

 

U.M.

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.