05.06.2023

Solze nad asfaltom: zgodba o mestnem golobu

V središču živahnega mesta je živela množica pisanih golobov. Med njimi je bil tudi nežno siv golob, ki smo ga poimenovali Miro. Kljub nenehnemu hrupu, onesnaženju in hitremu življenjskemu tempu, je Miro našel načine kako preživeti.

 

Življenje v mestu je zanj prineslo nešteto izzivov, saj so golobi kot Miro v mestih pogosto prezrti, mnogokrat tudi zlorabljeni. Ljudje jih pogosto označujejo kot 'leteče podgane' in čeprav so te ptice simbol miru, so pogosto tarča brezbrižnosti in celo nasilja.

 

Nekega dne se je Miro, medtem ko je s svojim nebogljenim kljunčkom pobiral drobtinice kruha, znašel na poti moškega, ki je z zračno puško iskal zlorabljeni vir zabave. Sredi radosti in nesmiselnega smeha je človeška pošast namenoma sprožila strel. Šokantni zvok je preplavil zrak in Miro, nekoč svoboden in neustrašen prebivalec neba, je padel na tla. Njegova siva krila, nekoč simbol svobode in neodvisnosti, so bila zdaj prepojena z bolečino, njegova nežna peresa obarvana z rdečo.

 

Ta dogodek se je zgodil sredi dneva, ko so ljudje s svojim hitrim mestnim tempom množično hiteli mimo ranjenega goloba. Nihče ni ustavil svojega koraka, nihče ni preusmeril svojega pogleda, nihče ni ponudil roke. Kako tragično zrcalo naše družbe je bil ta prizor, ki je razkril vso našo brezbrižnost do nebogljenih, pomoči potrebnih bitij.

 

Kljub vsemu se je Miru nasmehnila sreča, saj ga je opazila prostovoljka društva in ga odpeljala na bližnjo veterino, kjer so mu nudili potrebno zdravljenje in oskrbo. Miro je imel srečo v nesreči, premnoge druge živali pa srečnega konca nikoli ne dočakajo.

 

Ta zgodba je tragičen prikaz, kako lahko brezbrižnost ljudi povzroči nepotrebno trpljenje. Zavedati se moramo, da so golobi pomemben del našega ekosistema, ki obogatijo naše mesto s svojo prisotnostjo. Lahko se naučimo spoštovati in skrbeti za te ptice tako, da jih ne zlorabljamo in jim ne povzročamo škode. Lahko se naučimo, kako pravilno deliti svoje mesto z golobi in se trudimo za vzdrževanje ravnotežja med človeškim in živalskim svetom.

 

Pomembno je, da se zavemo, da so golobi, tako kot mi, živa bitja, ki si zaslužijo naše spoštovanje in zaščito. 

 

Raziskave dveh ameriških univerz so odkrile, da so golobi sposobni prepoznati tumorsko maso z opazovanjem mamografije in to z natančnostjo, ki je primerljiva s strokovnjaki, ki imajo za seboj leta in leta študija. Rezultat je morda še bolj presenetljiv če pomislimo, da so možgani golobov veliki kot konica človeškega mezinca. Raziskave, izvedene v zadnjih 50 letih so pokazale, da lahko golobi prepoznajo identiteto in izraze človeškega obraza, razlikujejo črke abecede, prepoznajo napake v zdravilnih kapsulah in celo razlikujejo med sliko Moneta in Picassa. Tudi njihov vizualni spomin je impresiven, saj se lahko spomnijo več kot 1.800 različnih slik. Golobi so tudi izjemno socialne živali, ki živijo v tesnih skupnostih, skrbijo za mlade in ostanejo zvesti svojim partnerjem.

 

Naslednjič, ko srečate goloba, se spomnite na napisano, morda ga boste gledali z drugačnimi očmi, očmi srca.

 

Mirova zgodba je opomin za vse nas. Kot posamezniki in kot družba moramo narediti več za zaščito in spoštovanje vseh živali, ki delijo naš svet. Naučimo se ceniti in zaščititi naše "leteče podgane" ter priznati njihovo vlogo in vrednost v naših mestih. Miro ni le golob, Miro je simbol našega odnosa do narave - odnos, ki ga moramo izboljšati za boljšo prihodnost nas vseh.

 

Vsebina: Animal Angels

Fotografija: arhiv Animal Angels

 

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.