Sprehod z manjšimi psi

Sprehajanje manjših psov je prav tako pomembno kot sprehajanje velikih psov. Psi, ki niso dovolj aktivni, lahko kažejo duševne ali vedenjske težave. Manjši psi so bolj nagnjeni k srčnim težavam in debelosti kot veliki psi, vsakodnevna vadba pa lahko pomaga preprečiti te težave in podaljša življenje vašega psa.

 

Poleg težav s fizičnim zdravjem psi potrebujejo tudi duševno stimulacijo, da bi se izognili vedenjskim težavam, ki jih povzroča dolgčas. Ko svojega psa peljete na sprehod, mu dajte priložnost, da raziskuje nove stvari. Redna vadba lahko pomaga preprečiti agresijo, strah, tesnobo in hiperaktivnost pri manjšem psu. Ko razmišljate o tem, kako dolgo in kako daleč boste sprehajali svojega psa manjše pasme, morate vedno upoštevati starost in zdravstveno stanje vašega psa. Ti dejavniki bodo določili, koliko časa mora vaš pes porabiti za dnevne sprehode.

 

Sprehod s psom manjše pasme je lahko čudovit način za skupno preživljanje prostega časa ter zagotavlja vadbo in stimulacijo za vašega kosmatega spremljevalca.

 

Podajamo nekaj napotkov, ki jih upoštevajte na sprehodih z manjšimi psi:

  • Pripravite najnujnejše: preden se odpravite na sprehod si pripravite povodec, oprsnico ali ovratnico, vrečke za iztrebke, priboljške ali nagrade in v vročih dneh tudi flaško za vodo ali prenosno posodo za vodo. Izberite pravi povodec in ovratnico/oprsnico: majhni psi so lahko bolj občutljivi, zato je pomembno, da uporabljate ustrezno velikost opreme. Odločite se za lahek povodec, ki vam omogoča ohranjanje nadzora, hkrati pa vašemu psu omogoča svobodo raziskovanja. Oprsnica je lahko udobnejša in varnejša od ovratnice, zlasti za pse, ki so nagnjeni k težavam z dihali, ali tiste, ki radi vlečejo.
  • Začnite s kratkimi sprehodi: če vaš pes ni navajen hoditi na povodcu, začnite s krajšimi sprehodi, da se postopoma privadi. Majhni psi imajo manjše noge in se hitreje utrudijo, zato upoštevajte njihovo telesno pripravljenost in postopoma podaljšujte trajanje svojih sprehodov.
  • Izberite varno sprehajalno pot: izberite poti, ki so primerne za majhne pse. Izogibajte se prometnim ulicam z gostim prometom ali območjem, kjer veliki psi tečejo brez povodca, če je vašega psa zlahka prestrašiti. Poiščite parke ali poti, ki ponujajo mirno in sproščeno okolje.
  • Ohranite nadzor: psa imejte ves čas na povodcu, da zagotovite njegovo varnost. Majhni psi so lahko bolj nagnjeni k nevarnim situacijam, kot je srečanje z večjimi psi. Nekateri psi so živčni ali jim je neprijetno, ker se morajo sprehajati v bližini hrupnih prometnih cest, igrišč, kjer otroci kričijo in tekajo ali mimo hrupnega gradbišča. Ko se skušate odpraviti na sprehod, bodite pozorni na govorico njegovega telesa, saj bo jasno pokazal, da mu je neprijetno in je pod stresom.
  • Spodbujajte dobro vedenje na povodcu: Naučite svojega psa lepo hoditi na povodcu. Nagradite jih s priboljški ali verbalno pohvalo, ko hodijo zraven vas, ne da bi vas vlekli. Če pes začne vleči, nehajte hoditi in počakajte, da se vrne k vam. Ko to storijo, jih nagradite in nadaljujte s hojo.
  • Dovolite jim čas za raziskovanje: majhni psi so pogosto radovedne osebnosti in uživajo v vohanju in raziskovanju okolice. Pustite psu nekaj časa, da razišče nove vonjave in predmete v varnih razdaljah. Vendar se prepričajte, da ne jedo ničesar škodljivega ali naletijo na morebitne nevarnosti.
  • Bodite pozorni na okolico: bodite pozorni na morebitne nevarnosti na sprehodu, kot so razbito steklo, ostri predmeti ali strupene snovi. Poskrbite, da vaš pes ne poje ničesar, česar ne bi smel in mu preprečite, da bi se približal neznanim psom ali živalim.
  • Odmori: majhni psi se hitreje utrudijo ali postanejo žejni, zlasti v vročem vremenu. S seboj prinesite vodo in prenosno skledo, da ne pride do dehidracije med daljšimi sprehodi. Po potrebi si vzemite odmore in poiščite senčna mesta za počitek vašega psa.

 

Bodite odgovoren skrbnik psa in pospravite za svojim ljubljenčkom. Vedno imejte pri sebi vrečke za iztrebke in nemudoma poberite pasje iztrebke. Odvrzite ga v za to namenjene zabojnike ali posode za odpadke.

 

Ne pozabite, da je vsak pes edinstven in pomembno je, da svojo rutino sprehajanja prilagodite individualnim potrebam in sposobnostim vašega psa.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.