06.03.2017

Sreča na vrvici praznuje 40 let, Jakob je bil v resnici Ron

Letos mineva točno 40 let od snemanja najbolj legendarnega slovenskega mladinskega filma Sreča na vrvici. Posnet je bil leta 1977 po knjigi Teci, teci kuža moj Vitana Mala. Glavna oseba v filmu je deček Matic z ljubljanskega blokovskega naselja, ki ga filmarji povabijo k sodelovanju za glavno vlogo filma. Tam igra vlogo tudi novofundlandec Jakob. Matic se s psom  zbliža,  na  koncu  pa  mu  ga celo  podarijo.  A  doma  Jakob povzroča  težave,  zato  se  ga  hoče Matičeva  mati  znebiti.  Na  koncu mora  deček  uporabiti  vse  svoje sposobnosti in zvijače, da dobi psa nazaj. Nadaljevanje poznamo vsi.

 

 

Novofundlandec Jakob je v resnici Ron

 

Jakoba je igral 7-letni novofundlandec Ron, ki pa je imel tudi lastnega kaskaderja Vaksla, ki je namesto njega skočil v Ljubljanico in premražen ždel na strehi bloka, ter dvojnika Valdija, ki je z otroki igral košarko in razbil okno. Kosmatinca je na pasji razstavi našel režiser Jane Kavčič, ki je najprej sicer želel bernardinca, a je ugotovil, da so ti psi tako različno obarvani, da bi težko našli zamenjavo, če bi bilo treba.

 

 

In tako je delo dobil Ron, ki je dočakal starost 13 let in je bil v resnici blokovski pes, čeprav v filmu ves čas govorijo, da psi niso za betonsko naselje. Za film sta ga skupaj s Kinološkim društvom Ljubljana zdresirali lastnica Mira Bizjan in trenerka psov Metoda Mikuž Bračkovič.

 

 

Ta pasma psov, kot nam že ime pove, izhaja iz Nove Fundlandije, otoka na vzhodu Kanade. Že zgodaj so ga uporabili za ladijskega psa in psa reševalca, saj je ena izmed redkih pasem, ki obožuje vodo in ima hkrati nagon za prinašanje. Novofundlandec naj bi bil potomec psov, ki so jih na Novo Fundlandijo v 10. stoletju pripeljali Vikingi. Danes so nepogrešljiv del marsikatere enote civilne zaščite. Slovenci smo se nad to pasmo navdušili precej pozno. K priljubljenosti pasme je, kot že omenjeno, veliko prispeval prav film Sreča na vrvici.

 

 

Vstopi v naš pasji kino: KLIK

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.