Letos več strupenih gosenic, ki so lahko tudi smrtno nevarne!

Predvsem v zadnjih letih v spomladanskem obdobju v Sloveniji beležijo povečano številčnost hrastovega in pinijevega sprevodnega prelca. Gre za vrsto metulja, katerega dlakave gosenice ob stiku močno vplivajo na zdravje ljudi in živali. “V letošnjem letu je opažena nekoliko povečana prisotnost zapredkov pinijevega sprevodnega prelca na boru v Slovenskem Primorju,” pa pravi višja koordinatorka za področje gozdarstva na Zavodu za gozdove Slovenije Marija Kolšek. Pojasnjuje, da je povečana prisotnost ponavadi povezana z nadpovprečno toplimi in suhimi poletji.

 

Hrastov sprevodni prelec najraje napada starejše hrastove sestoje, predvsem na Krasu in v borovih gozdovih je mogoče naleteti tudi na pinijev sprevodni prelec. Dlačice teh gosenic so zelo strupene. Gnezda so praviloma v rogovilah vej in na deblu ter dosegajo velikost do manjše melone.

 

Gosenice se sicer v sprevodih, po tleh selijo iz drevesa na drevo ali do listja, s katerim se hranijo. V tem času lahko pride do tega, da jih v svojem gobčku iz radovednosti, ali povsem nehote med brskanjem po travnati površini "okusi" tudi naš pes. Gosenice imajo drobne ožigalne in strupene dlačice, ki ob dotiku s človeško kožo povzročajo vnetje s srbečico, pri psih pa ima lahko stik še veliko bolj neprijetne posledice.

 

Kateri so simptomi, po katerih lahko posumimo, da je kuža prišel v stik s strupeno gosenico?

 

Stik s strupeno gosenico je v veliko primerih za psa zelo nevaren. Pes se bo kmalu po stiku z gosenico pričel nenadno in intenzivno sliniti, odklanjal bo hrano, imel bo povišano telesno temperaturo. Tudi bruhanje in (krvava) driska sta značilna simptoma, že v nekaj minutah po stiku z gosenico pa lahko pride do otekline jezika, v najhujšem in skrajnem primeru tudi do zadušitve.

 

Dlačice gosenic so tako zelo strupene, da lahko odmre tkivo na pasjem jezičku, veterinar mora nato odmrle dele jezička odstraniti.

 

Kako ukrepati v primeru, da pes poliže strupeno gosenico sprevodnega prelca?

 

Psu je potrebno čimprej z vodo temeljito izprati ustno votlino in gobček. Mnogi psi tega ne bodo dopustili, bodisi zaradi bolečin in pekočega občutka, ki jim ga bo stik s strupeno gosenico povzročil, ali zaradi svoje siceršnje nemirne narave. V tem primeru nam bo v pomoč brizgalka (brez igle), s pomočjo katere skušamo kar se da najbolje izprati strupeno snov v pasjem gobčku.

 

Po tem nemudoma odhitimo k veterinarju, ki se bo (glede na resnost poškodbe) odločil za nadaljnje ukrepanje.

 

Foto: Shutterstock in Danila Cararelli

 

Ne spreglej:

 

Nevarnosti klopov za živali in za ljudi

Stik z močeradom je za psa lahko smrtno nevaren

Gobe so strupene za psa tako, kot za ljudi

Česa vas pes ne sme zaužiti?

Cigaretni dim je škodljiv tudi psom

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.