16.10.2020

Surova hrana za pse: vse, kar moraš vedeti pri hranjenju s surovo hrano! (1. del)

Ko vprašate priznanega angleškega veterinarja dr. Nicka Thompsona katera hrana je najboljša za pse, kot iz topa izstreli "surovo je najboljše!"

Ste že kdaj videli, da bi volka ali tigra v živalskem vrtu hranili z briketi? Zagotovo NE!

 

Prav surova mesna hrana je za pse biološko najbolj primerna.
Prav surova mesna hrana je za pse biološko najbolj primerna.

Da bi lažje razumeli prehranske potrebe psov je pomembno razumeti osnovni vidik njihovega fiziološkega ustroja; torej psi nesporno spadajo med mesojede (zmotna je trditev, da so psi vsejedi, ker to niso), čeprav niso tako ozko specializirani mesojedi, kot npr. mačke ali beli dihurji. Nesporna dejstva, kot so specifično zobovje, gibanje čeljusti, velik želodec, nizek pH v želodcu, kratka prebavila in hitra prebava ter odsotnost encima amilaze v slini (za razgradnjo škroba) dokazujejo, da je pes mesojed. Hranilne snovi najbolje črpa iz hrane živalskega izvora in prav surova mesna hrana je za pse biološko najbolj primerna.


V kolikor pričenjate s hranjenjem psa s surovo mesno prehrano, se bodo z zdravjem povezani vidni rezultati pokazali hitro. Ali je temu res tako, smo preverili pri nekaterih domačih in tujih veterinarjih, ki se poglobljeno ukvarjajo s prehrano psov.

Dr. Nick Thompson BSc. (Hons), BVM&S, VetMFHom, MRCVS, je veterinar s 25-letnimi izkušnjami v veterinarski praksi. Diplomiral je na fakulteti Royal (Dick) School of Veterinary Studies v Edinburgu, pozneje pa se je strokovno izobraževal v bolnišnici Royal London Homeopathic Hospital, Thompson pravi, da takoj prepozna psa, ki ga hranijo z uravnoteženimi surovimi obroki.

Običajno takoj opazim, da imajo psi, ki dobivajo surovo hrano, bolj zdravo zobovje, svetlečo dlako in zdravo kožo, manj neprijetnega vonja, več energije, poleg tega so ti psi vedenjsko bolj uravnovešeni,” pravi. Po njegovih besedah to velja še toliko bolj za odrasle pse, ki so starejši od petih let, saj “veliko mladih psov prenaša industrijsko predelano briketirano ali konzervirano hrano prav tako, kot lahko mladi ljudje prenašajo hitro hrano in ponočujejo. Razlika postane očitna, ko se začne pes starati, in tedaj jo tudi opazimo.”

“Verjamem, da surova hrana na splošno pripomore k boljšemu počutju in večplastno tudi k zdravstvenemu stanju živali. Izkušnje z vsega sveta dokazujejo, da so psi, ki dobivajo surovo hrano, bolj odporni in potrebujejo znatno manj veterinarske oskrbe,” dodaja Nick Thompson.

Dietno surovo hrano sicer predpiše tudi številnim psom, ki že imajo zdravstvene težave: “Surovo hrano predpišem vsem pacientom s kožnimi boleznimi in pacientom s prebavnimi motnjami. Ukvarjal sem se s stotinami primerov psov s srbežem, razdraženo kožo, drisko, kroničnim vnetjem ušes, ki so s prehodom na surovo hrano preprosto ozdraveli.”

Pravi tudi: “Surovo seniorjem!” Meni namreč, da občutijo prednosti surove hrane starejši psi v večji meri zato, ker niso več sposobni prenašati visoko predelane briketirane hrane: “Ko telo pasjega seniorja razbremenimo neprimernih hranil, se povsem regenerira. In vidne spremembe na bolje ne izostanejo.”

Nick poudarja, da je hranjenje psov s surovo hrano povsem varno: “Pri tem nikakor ni dvoma, ko govorimo o pripravljenih surovih obrokih po smernicah združenja FEDIAF.” FEDIAF so smernice, ki zahtevajo strog nadzor in visoke varnostne ter kakovostne standarde, katere se poslužuje tudi proizvajalec surove hrane Natures Menu.

Podobnega mnenja je tudi Urška Škufca, veterinarka iz Veterinarske ambulante NOE, ki ugotavlja, da so najpogostejša težava, ki se pojavlja pri vedno večjem številu živali, alergije. Skrbniki psov, ki preidejo na hranjenje s surovo hrano, pa po njenih izkušnjah pogosto opažajo, da pes kljub preobčutljivosti na nek vir beljakovin v toplotno obdelani hrani to sestavino brez težav prenaša v surovi obliki. "Pes je evolucijsko prilagojen hranjenju s surovo hrano, toplotna obdelava pa spremeni sestavo beljakovin, kar je znano kot denaturacija, se pravi, da jih imunski sistem ne prepozna in se zato odzove s preobčutljivostjo,” opisuje. Obenem dodaja, da je surova hrana dobrodošla pomoč pri terapiji pri boleznih v porastu, kot so debelost, slab zadah, zobni kamen in prehranska preobčutljivost.In nenazadnje: vrhunska dermatologinja mag. Sabina Stariha Pipan. dr.vet.med., spec. je pri svoji psički Gini uvedla surovo prehrano pri enajstem letu starosti. “Želela sem poskusiti surovo hrano, ker je manj predelana. Prav za Natures Menu surovo hrano pa sem se odločila, ker verjamem, da so izdelki varni in popolni v sestavi. Tudi sicer pri delu v praksi mnogokrat lastnikom predlagam možnost hranjenja s surovo hrano ali vsaj delno hranjenje s surovo hrano. To možnost izpostavim že ob cepljenju pasjih mladičkov,“ pravi.Poleg surove že pripravljene hrane Natures Menu, ki je v svoji sestavi popolna in uravnotežena, naslednjič preučimo možnosti kombiniranja in priprave surovih obrokov za naše kosmatince v domači kuhinji.

 

Popolna in uravnotežena hrana za pse Natures Menu je na voljo na veterinarskih klinikah in ambulantah, specializiranih trgovinah za hišne živali in na vetshop.si.

* oglasno sporočilo (naročnik: Iris Mednarodna trgovina d.o.o.)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.