01.09.2013

Tačke pomagačke imajo povsem svojo knjigo!

Res je; to je zabavna zgodbica o pasji druščini in njenih točkah, ki niso tačke. O pasji tolpi, ki poskrbi, da vse skupaj postane zelo napeto, saj pripravlja rop, ki ni rep. Predvsem pa je čudovita pripoved o tem, kako lahko vedno postanemo boljši, kar je zagotovo najlepša nogavička, ups: novička!

Tako pisateljica Alja Furlan nagovarja mlade bralce k temu, da v roke vzamejo drobno, čarobno knjižico z naslovom Tačke, tace in velika sreča. Drobna je zato, da je priročna. To ni zanemarljivo, če imaš med branjem na svojih kolenih še glavo radovednega kužka, ki te z veseljem posluša.

 

Čarobna pa je, ker se je zgodila sredi mrzlega decembra in gorkih, mehkih zamisli pripraviti nekaj lepega za otroke, zlasti tiste, ki jih pestijo take ali drugačne bralne težave. Ni prav, da jim slednje jemljejo veselje, voljo in energijo do branja. Pravzaprav je to velika škoda in previsoka cena, saj so Tačke pomagačke skupaj s pisateljico trdno prepričane, da mora biti branje nekaj prijetnega. O njegovi pomembnosti pa ne gre izgubljati besed.


Iz navdušenja nad projektom R.E.A.D. je pisateljici v "naročje" najprej skočil bradati škotski ovčar Aš, kuža, o katerem že dolgo sanja. Pridružili so se mu še prijatelji, združeni v pasjo druščino, ki pomaga otrokom. Seveda se je okoli nje takoj nabrala pasja tolpa in zadišalo je po težavah.

Iz zgodbe je na koncu vonjati celo ljubezen, kot iz vsake dobre knjige. Tako med dvema romantičnima kužkoma (med katerima, si boste seveda lahko prebrali sami) kot tudi ljubezen do branja in poslušanja zgodb. Prav ti dve stvari sta v navedenem programu neločljivo povezani v celoto, ki daje čudovite rezultate.

Nežne, ljubke ilustracije, ki junake oživijo in jih umestijo v naš prostor in čas, so delo Karin Berce. Knjiga je v celoti oblikovana tako, da je primerna za otroke z disleksijo. Kdor enkrat vidi, kako se program R.E.A.D. izvaja v živo, bi lahko že tisti hip postal pisatelj in napisal še in še posebnih, čudežnih zgodb. Zato nadaljevanje (v naslovu je namreč tudi velika sreča) nikakor ni izključeno!

 

Alja Furlan

Naročila na: info@tackepomagacke.si

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.