Telovadba s psom: Izpadni korak

S pomočjo Urške Kramar vodje programa "Fit4paws", za vas in vašega psa pripravljamo posebno rubriko, v kateri se lahko naučite nekaj zanimivih razteznih in koristnih vaj. V tem mesecu vam predstavljamo vajo "Izpadni korak".

 

S to vajo pes krepi predvsem hrbtne in prsne mišice (večji psi) ter vadi koordinacijo, saj mora biti za pravilno izvajanje vaje res dobro sodelovanje in usklajenost med vodnikom in psom. Pri vodniku je v ospredju krepitev zadnjičnih mišic, predvsem gluteus medius, v manjši meri tudi gluteus maximus in minimus ter zadnje stegenske mišice. Vaja je enostavna, če se učenja lotimo postopoma in vse korake dobro utrdimo. Bistvo je, da se zavedamo pravilne drže in jo poskušamo ohranjati.

 

Kako naučiti psa?


1.korak: psa naučimo slalomiranja med našimi nogami. Stojimo v razkoraku, na mestu. S priboljškom ali igračo ga vodimo med našimi nogami, tako da z gibanjem riše osmico.


2.korak: pričnemo korakati, med tem ko pes izvaja osmico (slalomira) med našimi nogami. Začnemo postopoma in sprva nagrajujemo vsak korak. Šele ko pes osvoji gibanje, vajo stopnjujemo- nagrajujemo več zaporednih korakov.


3. korak: pravilno izvedemo izpadni korak in psu damo povelje za slalomiranje med nogami. Ponovno nagrajujemo vsak uspešen prehod skozi noge in šele nato stopnjujemo do več zaporednih izpadnih korakov.


Na tej stopnji je zelo pomembno, da pes vajo obvlada, saj ni priporočljivo, da je naša drža nepravilna in obremenjujoča za hrbtenico in sklepe.


4.korak: sočasna uporaba uteži. Šele, ko pes osvoji korak 3.in vajo izvaja na ukaz, brez našega vodenja z rokami, pričnemo uporabljati utež za dodatno krepitev naših mišic.


Korak 3

 

Kako pravilno izvajati izpadni korak?

 

Inštruktor nam pomaga pri pravilni drži.

 

Stojite pokonci, pogled je usmerjen naprej, stopala imate vzporedno v širini ramen, roki sta v boku, hrbet je vzravnan.


Iz sonožnega stoječega položaja se spuščajte v izpadni korak z levo in desno nogo. Gibanje naj bo počasno in kontrolirano. Teža je na sprednji nogi, stopalo zadnje noge je na prstih. Pogled je usmerjen naprej, hrbet vzravnan. Roki sta v boku, če imate težave pri vzravnani drži, sklenite roke za glavo. Iz začetne pozicije razkoraka se spustite do položaja, kjer se koleno zadnje noge skoraj dotakne tal, v kolenskem sklepu prednje noge je položaj pravokoten (kot med golenico in stegnenico je 90°). Bodite previdni, da imate dovolj razkoračen položaj, saj mora koleno prednje noge v vseh delih gibanja ostati za linijo stopal ter se gibati v smeri postavitve stopala. Teža telesa je na celem (sredini) prednjem stopalu.

 

Vodnik se nauči pravilnega izvajanja izpadnega koraka.

 

Napake:

 

- pogled proti tlom, usločen hrbet

- koleno pred stopali

- hrbet nagnjen preveč nazaj

 

 
Besedilo in foto: Urška Kramar

 


Rubriko pripravlja:



Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.