Telovadba s psom: Sinhrona skleca

S pomočjo Urške Kramar vodje programa "Fit4paws", za vas in vašega psa pripravljamo posebno rubriko, v kateri se lahko naučite nekaj zanimivih razteznih in koristnih vaj. Tokrat vadba "Sinhrona skleca". S to vajo pes krepi predvsem hrbtne in prsne mišice (večji psi) ter vadi koordinacijo, saj mora biti za pravilno izvajanje vaje res dobro sodelovanje in usklajenost med vodnikom in psom. Vaja je enostavna, če se učenja lotimo postopoma in vse korake dobro utrdimo. Bistvo je, da se zavedamo pravilne drže in jo poskušamo ohranjati.

 

Pri tej vaji vodnik in pes izvajata sinhrono vajo na tleh, na deblu (ali nizki klopi). Vodnik izvaja skleco, kuža pa se pri vsaki skleci uleže ali poskoči na deblo oziroma klop. Skleca je push vaja, pri kateri kot primarna mišična skupina delujejo prsne mišice. Tem pomagajo ramenske mišice in triceps (triglava nadlahtna mišica), pri gibanju pa imajo svojo vlogo tudi trebušne mišice, bicepsi, zadnjične in stegenske mišice.


a) Klasična skleca


Uležemo se na trebuh, dlani položimo na tla v širini ramen. Dvignemo se tako, da iztegnemo roke, telo je vzravnano, pogled je usmerjen naprej, ne v tla. To je začetni položaj. Vdihnemo in vajo izvedemo tako, da telo, ki je ves čas vzravnano, s krčenjem rok v komolcih spustimo proti tlom. Ko je telo vzporedno s tlemi oziroma se s prsmi skoraj dotikamo tal, se z iztegovanjem komolcev dvignemo nazaj v začetni položaj. Med dvigovanjem telesa izdihnemo. Pri izvajanju sklece je najpomembnejše vzravnano telo. To pomeni, da ne puščamo glave, da nam visi z vratu, da nimamo preveč usločenega ali izbočenega hrbta.

 

Med izvajanjem klasične sklece, kuža stoji pred nami in je z glavo usmerjen proti nam. Ko se spustimo proti tlom, se kuža na povelje uleže in ko se dvignemo vstane. Psa pričnemo učiti tako, da ga najprej naučimo vaje "lezi" na ukaz, brez kretenj z roko. Nato se spustimo na kolena ali v ležeči položaj in psu poveljujemo prostor, da se navadi izvajati povelje med tem, ko smo mi v različnih položajih, šele ko nam to uspeva, se lotimo sinhrone vadbe s psom, saj ga sicer lahko zmedemo, ob tem pa nismo pozorni kako izvajamo vajo mi sami.

b) Skleca ob deblu (ali nizki klopi)

Izvedba vaje vodnika je enaka kot pri klasični skleci, le da se naslanjamo na deblo, pes pa je lahko vzporedno z nami ali nasproti nas. Med tem ko mi izvajamo skleco, on sinhrono z nami poskakuje s sprednjimi tacami na deblo oz.klop. Preden se lotimo sinhronega izvajanja vaje, moramo psa naučiti samostojnega poskakovanja na deblo. Ta vaja pri psu krepi mišice okončin in hrbta, koristna pa je tudi za krepitev pozornosti psa na vodnika.


 
Besedilo in foto: Urška Kramar
 

Rubriko pripravlja:


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.