11.12.2018

Ublažite stres, ki je posledica pokanja petard!

Današnje priporočilo prihaja s strani podjetja Melisa Veterina d.o.o., ki na trgu ponuja izdelke, ki pripomorejo, da bo imel vaš štirinožni sopotnik mirne in sproščene praznike. Preverite podrobnosti in si izberite svojega v nadaljevanju. Vse izdelke je mogoče kupiti na spletni strani www.melisasi.si (kjer vam do konca meseca nudijo 12% popusta) in v večini veterinarskih ambulant ter trgovinah Mr. Pet.

 

 

Prihaja praznični čas in z njim tudi pokanje petard, ognjemeti, hrup in druge spremembe v okolici, ki lahko zelo negativno vplivajo za zdravje in počutje psov in mačk, saj za njih predstavljajo zelo stresno situacijo. Stres je definiran kot odgovor organizma na neželene situacije, med katere lahko štejemo bolezen in poškodbe, občutek ogroženosti in strah. Ker se v stresnih situacijah izločajo hormoni, ki telo pripravijo na hiter odziv, se v telesu pojavijo določene biokemične spremembe, ki same po sebi sicer niso bolezensko stanje, velikokrat pa vplivajo na padec odpornosti in s tem povečano možnost za pojav različnih obolenj. Pri psih in mačkah je stres lahko vzrok za neželene vzorce obnašanja, kot so tresenje, lajanje, skrivanje, pobeg od doma, uničevanje predmetov ali pretirano lizanje po telesu.

 

Da bi bolje razumeli odgovor telesa na stresno situacijo, ločimo tri faze stresa:


Alarm je prva stopnja. Ko je grožnja ali stresor prepoznan ali udejanjen je odziv organizma alarm. V tej fazi se pospešeno tvori in izloča adrenalin, da se lahko izvede napad (obramba) ali umik. Tvorba adrenalina pa vpliva tudi na tvorbo in izločanje kortizola, ki mu pravimo tudi stresni hormon. Njegova funkcija je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter zmanjšanje imunskega odziva.


Upor je druga faza. Če stresor vztraja je nujno ukreniti nekaj da se mu upremo. Čeprav se organizem skuša prilagoditi napetosti in zahtevam okolice, tega ne more vzdržati neskončno dolgo in rezerve se postopoma izčrpajo.


Tretja in končna stopnja razvoja stresa je torej izčrpanost. Na tej stopnji se vsi viri, vse rezerve postopoma izčrpajo. Organizem ni vež zmožen ohranjati normalnih funkcij in če se a stopnja podaljšuje so posledice lahko bolezenske. Ravno v primerih dolgotrajne izpostavljenosti stresu pride zaradi delovanja kortizola do padca imunskega sistema in posledično do poslabšanja morebitnih kroničnih obolenj ali večje dovzetnosti za pojav bolezni, zato je pomembno, da tudi domačim živalim pomagamo omiliti stresne situacije.

 

Da ne obremenimo organizma še dodatno, lahko živalim, ki se na tovrstne spremembe pretirano odzovejo, ponudimo a) sredstva, ki vsebujejo triptofan, baldrijan, meliso in magnezij in tako delujejo pomirjevalno na naraven način ali b) sredstva, ki vsebujejo L-theanin, kolostrum, tiamin in lecitin

 

a)    Triptofan je esencialna aminokislina, sredstvo iz prekurzor nevrotransmiterja serotonina, ki deluje na cikel spanja in zmanjša vznemirjenost, napadalnost in nemir. Zaradi magnezija in njegovih lastnosti se zmanjša napetost mišičnega vlakna, pride do ureditve srčnega ritma, vzdrževanja pretočnosti žil, do delovanja na možganski metabolizem in na prenos živčnega sistema (sodeluje pri tvorbi serotonina). Baldrijan zavira encimski sestav, odgovoren za presnovo gama-aminomaslene kisline v osrednjem živčevju, množina slednje se zveča, zmanjša se osrednja živčna dejavnost, to pa ima pomirjevalni učinek. Navadna melisa deluje pomirjevalno in sprošča; krepi srce in ožilje ter niža krvni tlak.

 

 

Učinkovine najdete v izdelkih:

 

Canigum Relax za pse, je izredno priročen za dajanje, saj je v obliki priboljška in psi ga z veseljem pojedo.

 

Pet Armonyformula pasta za mačke in majhne pse. Pasta se lahko da živali direktno v gobček ali se vmeša v del obroka.

 

b)    Uporaba L-Teanina spodbuja stanje miru in sprostitve, ne da bi povzročalo zaspanost, zmanjšuje epizode stresa, tesnobe, hiperaktivnosti in razdražljivosti ter povečuje budnost, izboljšuje sposobnosti koncentracije in učenja. Unikatni kompleks kolostruma je izoliran iz beljakovin kolostruma. Pokazalo se je, da kolostrum vsebuje predhodnike pomembnih nevroaktivnih molekul, ki lahko vplivajo na budnost, kognitivno funkcijo in ravni tesnobe pri nemirnih živalih. Kolostrum deluje sinergistično z L-teaninom.

 

Tudi tu sta izdelka v obliki priboljška, ki se pri mačkah preprosto razlomi in se jim ponudi kot nagrada.

 

 

Multiva Calming je v 2 velikostih in sicer:

 

Multiva Calming za mačke in majhne pse

Multiva Calming za srednje in velike pse 

 

Vsi zgoraj omenjeni izdelki omogočajo lastniku, da dozo prilagodi svojemu psu ali mačku, saj ju tudi najbolje pozna. Ne skrbite, predozirati ne morete, lahko pa pri zelo prestrašeni živali dozo tudi do 3x povečate.

 

Vse izdelke je mogoče kupiti na spletni strani www.melisasi.si (tu vam nudimo 12% popust do konca decembra) ter tudi v večini veterinarskih ambulant in trgovinah Mr. Pet.

 

* promocijsko sporočilo

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.