13.11.2020

Ukrepi: Posvajanje v drugi občini NE, kupovanje v drugi občini DA

Za portal Pes moj prijatelj so na Ministrstvu za notranje zadeve zjutraj potrdili, da v času veljavnosti ukrepa, ki v nenujnih primerih prepoveduje gibanje med občinami, ni mogoče posvajanje živali v zavetiščih, ki se ne nahajajo v matičnih občinah potencialnih posvojiteljev. "V tem primeru ne gre za izjemo, ki bi jo odlok predvideval, zato svetujemo, da se posameznik poskuša z zavetiščem dogovoriti, da še nekaj časa skrbijo za žival," so nam v pisnem odgovoru sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve. Dodali so: "Če to ni mogoče in obstaja bojazen, da bi žival zavrgli, pa svetujemo, da to nujnost prehajanja med regijami izkažejo z ustreznimi dokazili (dogovor o posvojitvi živali in odgovor zavetišča, da za žival ne bodo skrbeli ipd.)."

Po objavi informacije so se nam oglasili bralci, ki jih zanima, zakaj bi neko zavetišče, ki je začasno zatočišče za brezdomne živali, sploh zavrglo psa ali muco. Odgovora nimamo, smo pa mnenja, da tega v naših zavetiščih ne počno.

Oglasili pa so se nam tudi tisti, ki so od istega ministrstva prejeli odgovor, da lahko med občinami prehajajo v primeru, da želijo psa kupiti pri vzreditelju: "Odlok določa izjeme, za katere ne velja začasna omejitev prehajanja med občinami, in sicer v vašem primeru dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni. V vašem primeru ta točka določa izjemo, vendar vas pri tem opozarjamo, da ta točka določa izjemo le v primeru nakupa mladička. V primeru, da prestopate med občinami z namenom ogleda mladička pa ta izjema ne dovoljuje prehajanja občin," se glasi povzetek odgovora, ki so ga poslali z ministrstva.

Poenostavljeno povedano: iz Ankarana boste v sosednji Koper lahko odšli v primeru, če boste pri prodajalcu kupili mladiča, če boste denimo brezdomnega mladiča želeli posvojiti v koprskem zavetišču, pa tega ne boste smeli storiti. "Še ena oblika omalovaževanja in brezčutnosti birokratov do brezdomnih živali, ki so zagotovo v veliko večji stiski kot pa "mladički naprodaj", za nakup katerih pa lahko prehajaš meje občin," so vest komentirali pri Društvu za zaščito živali Lajka.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.