21.09.2022

Ustvarjajmo spomine s svojimi hišnimi ljubljenčki

Ljubitelji živali se še kako dobro zavedamo, koliko sreče in ljubezni prinesejo v naše življenje naši hišni ljubljenci. Ko pa naš pes ali mačka prideta v jesen svojega življenja, pa se večkrat zavemo minljivosti življenja. Izkoristimo skupni čas, ne za to, da se vnaprej žalostimo časov, ko naših štirinožcev več ne bo, ampak za to, da skupaj slavimo življenje in skupno pot. Ponujamo vam nekaj idej, kako ovekovečiti svojega ljubega psa ali mačko.

 

Naredimo spominsko knjigo

Tako bomo najlažje sledili mejnikom v življenju naše živali in ustvarili trajne spomine. V njej lahko zabeležimo, kdaj in iz kje smo dobili svojega ljubljenca, kako so potekali prvi skupni tedni, kdaj je zamenjal mlečne zobke za stalne, pri psih lahko zapišemo, katere tečaje smo obiskovali z njim in opravili morebitne izpite, dokumentiramo lahko najljubše izlete in počitnice ... Marsikaj nam tekom let uide iz glave, spominska knjiga, ki jo ustvarjamo sproti, je čudovit način, da ohranimo vse te spomine žive.

 

Spominski okvir

Nedvomno se bo skozi leta nabralo nekaj predmetov, ki bodo pripadali naši živali in ob katerih se bomo nanjo spomnili tudi nekoč, ko je ne bo več. Uokvirimo lahko pasji ali mačji identifikacijski obesek, najljubšo ovratnico ali igračko, zdravstveno knjižico ... Lahko celo izrežemo del odsluženega ležišča, na katerem sta naš kuža ali mačka najraje počivala, in ga shranimo oziroma damo v okvir, preden ga zavržemo.

 

Sestavimo foto album

Slika pove tisoč besed, pravijo. Toliko bolj, ko gre za slike, ki kažejo ljubezen in navezanost med nami in našim kosmatim prijateljem. V tem digitalnem času res ni težko ujeti trenutkov, ki se jih bomo tako lahko vedno živo spominjali. Ni nujno, da gre za fotografije posebnih dogodkov, včasih nam, ko smo zdoma, srce najbolj pogreje misel na to, kako se bomo na kavču stisnili s svojim pasjim ali mačjim ljubljencem, zato ne pozabimo v sliko ujeti tudi teh preprostih, a tako toplih trenutkov.

 

Odtisi tačk ali smrčkov

Tako kot imamo mi edinstvene prstne odtise, tako imajo psi in mački edinstvene odtise tačk – pa tudi smrčkov! Trajen spomin lahko skupaj naredite tudi z ustvarjalno delavnico. Uporabite nestrupene barve in pomočite pasjo ali mačjo tačko v barvo in naredite odtise na primerno podlago, lahko pa mu nastavite tudi nizek pladenj z barvo, po katerem naj se sprehodi, in potem ustvari originalno abstraktno sliko z odtisi vseh tačk in morda tudi smrčka. Lahko pa naredite tudi odtis tačke na glini ali mavcu, ali izkoristite pasjo ali mačjo 'pomoč', ko boste na novo tlakovali dvorišče. Na ta način bodo stopinje, ki jih pustijo za seboj v naših življenjih, resnično oživele.

 

Vsak ljubljenec je edinstven in vsak pusti prav poseben pečat v našem življenju. Ne glede na to, ali je naš mačji ali pasji prijatelj še mlad in vitalen ali pa že v zrelih letih, skupno ustvarjanje veselih spominov nam bo narisalo nasmeh na obraz, tudi ko bomo spomine občudovali še v njihovi družbi, verjetno pa bodo toliko bolj dragoceni po tem, ko nas bodo zapustili. Zato ne odlašajmo in jih beležimo že zdaj.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime 

 

 

 

Lidl Slovenija, Pes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Življenje je lepo tudi s seniorji, poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. 

Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 63 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TAČKE5 na 1919.  

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.