22.02.2017

V Izoli napovedujejo vse več psom prijaznih plaž

Pred petimi leti je v Izoli zaživela prva slovenska pasja plaža. Novice so se razveselili vsi ljubitelji živali, a je kasneje območje, ki je urejeno desno od obalnega zidu v smeri bivšega Delamarisa sprožilo precej različne odzive. Nekateri so bili z novostjo zelo zadovoljni, drugi so se jezili, kot češ... 'naši psi se na tako neurejenem področju že ne bodo kopali'. Plažo smo nekajkrat obiskali tudi mi in ugotovili, da je bilo v prvih letih precej težav predvsem z nesnago, dostopom v morje in pomanjkanjem sence. Izolska občina se je kasneje lotila saniranja mnogih pomanjkljivosti, postavila koše, klopco, dovod pitne vode (ki sicer v zadnji sezoni ni bila na voljo) in pergolo, ki daje vsaj nekaj sence. Veliko težavo mnogim predstavlja tudi neprijazen teren na vseh 40 metrih plaže. Dostop v morje je precej nevabljiv, predvsem ostre skale marsikomu otežujejo pot v vodo, zato pasji skrbniki večinoma ostajajo na kopnem. 

 

Težave tudi z domačini

 

Prisotnost psov tik ob naselju, kjer so tudi stanovanja, sicer pa še druga, "človeška" kopališča, je sicer zmotila mnoge Izolane, ki so kar nekaj časa vse sile usmerjali v to, da bi pasje kopališče postalo preteklost. Menda zato, ker lulanje, kakanje in hrup moti okolico ter resno ogroža bližnje "navadne" kopalce. A v svojih namerah niso bili uspešni.

 

 

V sezoni 2017 napovedujejo ...

 

Kljub temu, da nas do prvega "čofa" v morje ločijo še dobri trije meseci, smo se na izolsko občino obrnili z vprašanji, katere novosti napovedujejo v letošnji sezoni. Letos bodo, pravijo, na plaži ponovno omogočili dostop do pitne vode iz javnega vodovodnega omrežja. Ker so vodo pred leti črpali iz obrata nekdanje tovarne Delamaris, kasneje ni bilo več možnosti za črpanje.

 

"V letošnjem letu ne načrtujemo nobenih dodatnih investicij. Prav tako pa gre za zaščiteno območje, ki ne dopušča večjih posegov," pojasnjuje Luca Stančič Kodarin z občine.

 

V prihodnje nova pasja plaža!

 

Po besedah Stančičeve so v Izoli že lani psom omogočili kopanje tudi na območju pod Belvederjem, kjer je bil v ta namen dodatno postavljen tudi tuš. Razmišljajo pa tudi o selitvi obstoječe pasje plaže na bolj primerno področje. "V prihodnje si prizadevamo urediti pasjo plažo tudi na območju obalne ceste med Izolo in Koprom, ko bo to sproščeno prometa in bo končno namenjeno turistično-rekreacijskim dejavnostim in najdaljši istrski plaži," razkriva načrte občine.

 

"Poleg pasje plaže se lahko sicer psi kopajo tam, kjer kopanje psov ni z znakom izrecno prepovedano, na primer od plaže pod Belvederjem do Belih skal. Sicer pa je kopanje psov z znakom prepovedano na urejenih plažah, na primer na Svetilniku, v Delfinu in Simonovem zalivu," pravi in dodaja, da so v občini zaznali želje občanov in obiskovalcev, ki si želijo še več prostora namenjenega kopanju njihovim pasjim prijateljem.

 

Nesnaga na pasji plaži vas lahko drago stane

 

Glede na to, da je v preteklih letih na obstoječi pasji plaži veliko težavo predstavljala tudi nesnaga, ki so jo za seboj puščali skrbniki psov, so na občini že na začetku postavili tudi koše za smeti in celo vrečke za pasje iztrebke. Za čistočo na pasji plaži sicer v sezoni vsak dan skrbi Komunala Izola. Stančičeva opozarja, da je v Izoli skrbnik, ki za svojim psom, tudi na plaži, ne pobere iztrebka, lahko kaznovan z globo med 50 in 200 evri.

 

LOKACIJA PASJE PLAŽE V IZOLI:

 

Foto: Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.