21.02.2020

V Ljubljani napovedujejo shod za pravice hrtov

V četrtek se bo pred Veleposlaništvom Kraljevine Španije (Trnovski pristan 24) v Ljubljani odvil "Shod za pravice hrtov v Španiji".

Vsako leto v Španiji v mesecu februarju, po zaključku lovske sezone, pobijejo ali v neznano izgine okoli 80.000 španskih hrtov – glagov. Lovci jih leta držijo v groznih razmerah, lačne in bolane in jih izkoriščajo za lov. Prepričani, da lačni psi bolje lovijo in stradajo, Tradicija veleva, da se jih pobije na čim bolj okruten način. Okrutnost španskih lovcev ne pozna meja; pokončajo jih z obešenjem na drevesa, metanjem v vodnjake, ali čez prepadne stene, s pohabljanjem, privezane daleč v gozdu in jih pustijo umreti od lakote, ali pa jih prepuščajo na milost in nemilost cesti. Še več, v Španiji obstoj povsem legalna taborišča za pobijanje hrtov, t. i. perrer, ki od države celo prejemajo finančno spodbudo za vsakega usmrčenega hrta. To nezaslišano mučenje že tako onemoglih živali se dogaja sredi Evropske unije, brez prikrivanja in je s tem še bolj groba kršitev moralnih in pravnih pravil.V Španiji na splošno galgi niso prepoznani kot živa bitja vredna spoštovanja, še manj kot domači ljubljenčki. Javnost jih vidi kot delovne živali, ki se po uporabi odvržejo in uničijo. Protestni shodi pred Veleposlaništvom Kraljevine Španije v Ljubljani ima za cilj zahtevati končanje zlorabe španskim hrtom in podpreti živalovarstvene organizacije v Španiji, ki rešujejo življenja tisočem psov in s posvojitvami ponujajo možnost za boljše življenje.

Shod organizira Društvo S hrti za hrte Slovenija, ki vrsto let pomaga pri posvojitvah galgov in jim išče varne domove v Sloveniji. K udeležbi so vabljeni vsi ljubitelji živali, posvojitelji in vsi, ki si prizadevajo za dobrobit živali.

Več informacij lahko preberete v Facebook dogodku.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.