06.11.2023

V prihajajočih hladnih mesecih potrebujejo živali posebno skrb

Ob pitju čaja na kavču hitro pozabimo, da imajo jesenski in zimski dnevi in večeri tudi svoje neprijetne plati – nizke temperature, slabo vreme, dež in sneg so le nekatere, ki jih s seboj prinesejo ti meseci. Zato je naša odgovornost, da na živali v tem času še posebej skrbno pazimo.

 

Kako skrbeti za pse pozimi?

Tudi pozimi je pse treba sprehajati, a pazite predvsem, da vašega psa ne bo zeblo in da mu zaščitite tačke, saj so pozimi ceste in pločniki soljeni. Psu, še posebej, če je občutljiv na mraz, priskrbite plaščke, tačke pa zaščitite s posebno kremo (dobite jo pri veterinarju ali v specializiranih trgovinah), po sprehodu pa jih sperite z mlačno vodo. Ker psi radi tekajo po snegu, se s sprehodov velikokrat vrnejo razgreti, zato jim dajte piti le vodo, ki ima sobno temperaturo, da se ne prehladijo.

 

V Društvu za zaščito živali Kranj verjamemo, da si vsak pes zasluži bivati v hiši ali stanovanju s svojim lastnikom, nam je pa iz prakse jasno, da žal ni vedno tako. Zato psom, ki bivajo zunaj, pozimi dajajte več hrane ali pa naj bo ta krepkejša, saj potrebujejo več energije za ogrevanje. Če psu dajete tudi mokro ali kuhano hrano, pazite, da ta ne zmrzne. Če vaš kuža biva v stanovanju, potem pa pozimi potrebuje kvečjemu manj hrane, saj je večinoma na toplem in tudi več spi. Ne pretiravajte s hrano, da ne bodo spomladi vidne posledice in bo treba na dieto.

 

Če vaš pes biva zunaj, potem poskrbite, da bo imel na voljo dovolj velik prostor s predprostorom, kjer mu v toplejši del namestite tople odeje. Prostor naj bo dobro izoliran in naj ne bo prepišen.

 

Kaj pa lastniške (in prostoživeče) muce?

V našem društvu zagovarjamo izključno notranje bivanje mačk in take zimo zlahka preživijo. Morda le enak nasvet kot pri psih – ker pozimi mačke še več spijo, ne potrebujejo toliko energije, zato ustrezno zmanjšajte količino hrane, da se ne zredijo.

 

Če je vaša muca vseeno zunanja ali pa če hranite prostoživeče muce, bodite pozorni, da hrano in vodo zavarujete pred snegom in dežjem. Pazite tudi, da hrana in voda ne zmrzneta in jih v ta namen pozimi raje hranite z briketi. Obenem poskrbite, da ima zavetje tudi mačka – še posebej prostoživeče muce so ranljive, zato jim priskrbite vsaj delno zavetje pred zimskim vremenom. Na spletu najdete veliko navodil za izdelavo preproste hiške, ki bo zunaj živečim mucam olajšala zimo.

 

POZOR! Prostoživeče muce se pozimi v iskanju toplote večkrat zatečejo pod pokrov motorja in tam zaspijo. To lahko vodi do težkih poškodb ali izgube mačke, če se v avtomobilu odpelje drugam (in preživi). Zato vedno potolcite po pokrovu motorja in tako preprečite najhujše.

 

O vseh nevarnostih, ki v veselem prazničnem času prežijo na naše ljubljenčke, pa v naslednji kolumni. V tej pa le še toliko - pazite vedno in povsod na svoje in na tuje živali. Mi in naša skrb ter odgovornost so vse, kar imajo.

 

Društvo za zaščito živali Kranj

Avtorica: Jerneja Faletič

Fotografije: Arhiv Društva za zaščito živali Kranj

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.