Iz zaprašenih arhivov: Pes odkril zaklad!

Leta 1940 je časopis Slovenski gospodar objavil zanimivo vest:
   
V Ščednem pod Števerja-nom v goriški okolici je pri kmetu Jožefu Hledetu domači pes čuvaj grebel ob zidu za hlevom. Bil je priklenjen in si je z brskanjem krajšal čas. Nenadoma je začel lajati in z vso silo kopati v zemljo. Ker lajež ni ho­tel ponehati, je šla hišna mati pogledat, zakaj pes tako razsaja. Ko se je približala, je vsa začude­na obstala: na tleh okrog zvestega čuvaja so se svetili srebrni kovanci. Bilo je očitno: pes je na­šel zaklad. Bili so avstrijski goldinarji in kro­ne, ki jih je izgrebel pes izpod zida.

 

Kolikšen je bil zaklad, ne vemo. Pre­vidna gospodinja na to­zadevna vprašanja noče dati točnega odgovora, ampak se na vprašanje, koliko je bilo denarja, zavije v skrivnostno po­jasnilo: precej! Očividno gre za denar, ki ga je kdo skril v teku zadnje svetovne vojne.

 

Vir: Slovenski gospodar, 13.11.1940, letnik 74, številka 46
Izvor: Narodna in univerzitetna knjižnica   
   

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.