0
0,00 €

So verige res tako slabe?

Objavljeno: 25.01.2019

V zadnjih mesecih je tudi v Sloveniji privezovanje psov z verigami postal pereč in izpostavljen problem, v smislu varstva in dobrobiti naših živali. Da je pes privezan na verigo, se mnogim ne zdi vedno tako zelo slaba stvar. Nenazadnje so psi radi zunaj na prostem. Da jih zadržimo ob sebi, pa so povodec ali druge ovire edino, kar jim prepreči pobeg.

 

Čeprav pse privezujemo zaradi njihove lastne in naše varnosti, pa to početje zelo omejuje njihovo svobodo, prosto gibanje, vpliva na njihovo zdravje in počutje in onemogoča naravno interakcijo z drugimi živalmi in ljudmi. Problem verig veliko ljudem ni ravno očiten, še posebno tistim, ki imajo sami psa privezanega na verigo. Obstaja pa mnogo ljudi, ki se zavedajo neprimernosti tega početja, a zaradi slabih nagnjenj (v smislu neprimerne skrbi za svoje pse) zavračajo vse očitke.

 

 

Privezan pes nima svobode, ne more se igrati in drugače izražati svojega naravnega vedenja. Zato takšni psi postanejo zdolgočaseni, osamljeni, depresivni in zelo pogosto – agresivni. Veriga psa obsodi na (pre)majhen del ozemlja. In veliko skrbnikov se ne zaveda čustvene in psihološke škode, ki jo storijo svojim psom. Prevečkrat se niti dovolj ne zanimajo, da bi le to opazili. S privezovanjem psa na verigo, lahko zagotovo storimo več slabega kot dobrega, saj so posledice največkrat vidne ravno v zelo zaskrbljujočih vedenjskih težavah.

 

Izpostavimo lahko nekaj dokazanih škodljivih posledic privezovanja psov na verigo:

 

1. PSI NA VERIGI, SO BOLJ AGRESIVNI IN ZAŠČITNIŠKI DO SVOJEGA TERITORIJA

 

Psi so že po svoji naravi teritorialni. Ko so omejeni na majhen ali zaprt prostor, je ta njihova lastnost še okrepljena. Njihov prostor tako postane kraj, ki ga morajo braniti za vsako ceno, zato so takšni psi pogosto napadalni – veliko lajajo in so sposobni ugrizniti vsakega tujca, ki se jim približa. V mnogih primerih, ko napadalnega psa rešijo verige, se njegovo vedenje hitro normalizira, izgubi agresivna nagnjenja in se začne radovedno odzivati na širše okolje.

 

2. VERIGA SE LAHKO OVIJE ALI ZAPLETE OKOLI DRUGIH PREDMETOV

 

Veterinarji potrjujejo, da so verige velikokrat razlog za poškodbe vratu in hrbta, v najhujših primerih lahko povzročijo celo smrt.

 

3. PRIVEZAN PES JE LAHKA TARČA ZA DRUGE ŽIVALI, NEVARNE INSEKTE IN SLABO VREME

 

Psi na verigi se ne morejo ubranit napadov drugih živali, niti si poiskati zavetja, ko je to potrebno. Preveč je primerov, ko so privezani psi poginili zaradi vročine, hudega mraza ali drugih težkih vremenskih vplivov. Ob primeru poplav in požarov, pa številka zaradi privezovanja še mnogo bolj naraste.

 

4. ČE VAM PES, KI JE PRIVEZAN NA VERIGO POBEGNE, SE NAJVERJETNEJE SAM NE BO VRNIL

 

Bi se vi vrnili, če bi bili ves čas privezani z verigo? Verjetno ne. Psi, ob privezu na verigo, izkušajo iste psihične in čustvene bolečin kot ljudje. Takšni psi največkrat niso niti pravilno vzgojeni, ne odzivajo se na odpoklic. Psi, rešeni verig, velikokrat niti ne reagirajo na svoje ime, saj se takšni skrbniki ne ukvarjajo z njimi in jih ne vzgajajo.

 

5. PSI NA VERIGAH NAJVEČKRAT NE DOBIJO USTREZNE NEGE IN OSKRBE

 

Daleč od oči – daleč od srca. Verjeli ali ne, ta rek se še prepogosto nanaša na skrbnike, ki imajo svoje pse privezane na verige. Še celo ameriško združenje Society of the United States je pojasnilo: "Privezani psi pogosto ne dobijo zadostne oskrbe. Takšni psi trpijo zaradi neprimerne prehrane, sklede z vodo so prevrnjene, veterinarska oskrba je neprimerna, izpostavljeni so hudim temperaturnim nihanjem. Zaradi njihove agresivnosti (ki je že v osnovi posledica privezovanja) so redko deležni vsaj najmanjše pozornosti. Privezani psi postanejo del hišne okolice in so tako zapostavljeni s strani svojih skrbnikov."

 

KAJ LAHKO STORIMO?

 

Če opazite privezanega psa, ki nima zavetja, hrane in vode, če je veriga prekratka (zakonsko določena dolžina verige je 3-kratna dolžina psa, ki je nanjo privezan), opozorite na to inšpekcijo in društvo za zaščito živali v vaši bližini.

 

Nekaj je skrbnikov, ki se privezovanja poslužujejo le manjši del dneva, da je pes kljub njihovi odsotnosti lahko zunaj na svežem zraku. Ne glede na pogoje pa so psi, ki jim je dovoljeno bivanje v notranjosti hiše ali stanovanja, bolj socializirani in vzgojeni kot tisti, ki žalostno preživljajo svoj čas privezani. Psi potrebujejo ljubeč dom, morajo se igrati in biti svobodni, potrebujejo interakcijo z okolico, kar jim omogočimo s sprehodi.

 

Kdor potrebuje psa čuvaja, si naj v teh časih raje omisli elektronski alarmni sistem. Privilegij skrbeti za psa pa naj uživajo le tisti, ki bodo za svojega ljubljenca primerno poskrbeli.

 

Mimogrede, ljubitelji živali so pred tedni pričeli z zbiranjem podpisov, da bi verige tudi v Sloveniji postale preteklost. Pobudnik peticije je sicer Društvo za dobrobit živali AniMa - Animals Matter. Peticijo lahko podpišete na tej povezavi.

 

VIR

POLOVICA PASEMSKIH, POLOVICA MEŠANCEV!

  • Trenutno naj bi bilo pri nas približno 200.000 psov, od tega več kot polovica mešancev.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Spoznaj Donno, ki išče svoj dom - za vedno!
Donna je mlada psička, stara je leto in pol. Psička je zelo nežna, hkrati pa plašna v novih situacijah. V družbi ljudi, ki jih pozna, je...
Izgubljeni: V nekaj dneh izginila dva beagla
Zgolj v nekaj dneh sta neznano kam izginila dva psa pasme beagle. Oba psa sta izginila pred hišo, pravijo skrbniki.     V...
Izgubljeni: Na območju Vranskega pogrešajo Athosa
Naš bralec Marcel sporoča: "V soboto se nam je izgubil pes po imenu Athos. Imel in seveda ga imam še vedno rad in ga pogrešam...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno