06.04.2018

VIDEO: Oproščen po 38 letih, iz zapora odšel s psom, ki ga je vzgojil v zaporu

Si lahko predstavljate, da ste skoraj 40 let zaprti za zločin, ki ga niste storili?

 

Točno to se je zgodilo Malcomu Alexanderju, moškemu iz zvezne države Louisiana, ki je bil leta 1980 zaradi posilstva obsojen na dosmrtno ječo, ko je bil star le 21 let. Malcomu je pomagala organizacija imenovana Innocence Project (Projekt nedolžnih), ki preiskuje primere zapornikov za katere je verjetno, da so obtoženi po nedolžnem. S pomočjo DNK dokazov je bil 58-letnik, po skoraj štirih desetletjih za zapahi, končno spoznan za nedolžnega.

 

 

Med prestajanjem kazni se je Malcolm vklučil v program, ki zapornikom omogoča vzgajanje pasjih mladičev. Psičko, ki jo je poimenoval Inn, skrajšano iz besede Innocence (nedolžnost), je sedaj lahko vzel s seboj domov. Sedaj 9-mesečna Inn, skupaj s svojim ljubečim skrbnikom, navdušeno raziskuje življenje zunaj zaporniških zidov. Malcolm in njegova pasja prijateljica sta se začasno vselila k sinovi družini. Ko so ga zaprli, je bil njegov sin star le 2 leti. Sedaj jih šteje 40.

 

 

Vanessa Potkin, ki dela za Projekt nedolžnih, je povedala, da bo Malcolm Alexander za izgubljena leta življenja morda dobil odškodnino. Po odškodninskem zakonu Louisiane, bi za 38 let za zapahi lahko dobil samo 250.000 dolarjev in subvencijo za izobraževanje ter poklicno usposabljanje. Država pa lahko zahtevku tudi nasprotuje, kar se zgodi zelo pogosto, četudi je nedolžnost nedvomno podprta z dokazi, sam postopek pa lahko traja več let, zato niti ta vsota ni zagotovljena.

 

 

Malcolm se je v zaporu priučil oblikovanja nakita in mizarstva zato sedaj upa, da si bo s tem znanjem lahko omogočil preživetje. Mislili bi, da bo po tej tragični zgodbi poln jeze in zamer, vendar si želi le uživati v letih, ki so mu še ostala. "Imeti psa je privilegij," je povedal. "Popolnoma ti spremeni tvoj svet." Njegov pogled na življenje je res navdušujoč, njegovo optimistično uživanje vsakega trenutka pa zelo podobno tistemu, ki ga verjetno občutijo ena najlepših bitij – psi.

 

Mi jima želimo vse najlepše, da bosta drug v drugem še naprej našla pravo prijateljstvo, ljubezen in podporo!

 

Vir: Today.com

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.