Vpliv koronavirusa na pse in mačke - najpogostejša vprašanja

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da ne obstajajo nikakršni dokazi o tem, da se psi ali mačke lahko okužijo s koronavirusom COVID-19, podobno navajajo tudi drugi viri kot Center for Disease Control v ZDA, Public Health England, WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) in drugi.

Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni tudi pri hišnih ljubljenčkih npr. psih in mačkah. Najpogosteje povzročajo prehodne driske pri psih, običajno brez drugih znakov bolezni navaja dr. Nataša Tozon iz Veterinarske fakultete v Ljubljani. Pri mačkah se redko pojavi mačji infekcijski peritonitis, ki ga povzroča mutirana oblika mačjega koronavirusa. Zboli le 5 % - 10 % okuženih mačk.

V ZDA je na voljo cepivo za pse, ki ščiti pred okužbo s koronavirusi, ki povzročajo okužbe črevesja. Cepivo v Evropi ni registrirano in ne varuje pred okužbami z virusom. WSAVA tudi ne priporoča preventivnega cepljenja psov zaradi pojava novega koronavirusa.

Mednarodna veterinarska organizacija je sicer izdala določene napotke:

- osebe, ki so v karanteni doma zaradi pojava okužbe z novim koronavirusom, obdržijo hišne ljubljenčke pri sebi;

- da mačke (čim dlje) bivajo znotraj bivalnih prostorov in se ne oziroma se manj gibljejo na prostem;

- da se poskrbi za hišne ljubljenčke, če morajo lastniki na zdravljenje v bolnico;

- da se o vprašanjih glede okužb živali s COVID-19 posvetujejo z veterinarjem.

WSAWA odgovarja na najpogostejša vprašanja:

Ali COVID-19 lahko okuži domače živali?

Trenutno ni dokazov, da se hišni ljubljenčki ali druge domače živali lahko okužijo z novim koronavirusom. Tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.

Ali se mora oseba, ki ima akutno okužbo dihal izogibati stikom s hišnimi ljubljenčki?

Okužba s COVID-19 pri domačih živalih do sedaj ni bila potrjena. Znane in opisane so okužbe z drugimi, do sedaj znanimi koronavirusi, zato se svetuje, naj se oseba, ki preboleva akutno okužbo dihal, izogiba stikom z domačimi živalmi.

Kaj storiti, če je vaš hišni ljubljenček zbolel in bil v stiku z osebo, ki je okužena z virusom COVID-19?

V tem primeru pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. Vsekakor z obolelim hišnim ljubljenčkom ne obiščite ambulante za živali, ne da bi se prej posvetovali z osebjem ambulante. 

Ali hišni ljubljenčki, ki so bili v stiku z osebo, ki je okužena z virusom COVID-19, lahko širijo okužbo?

Zaenkrat ni dokazov, da bi se hišni ljubljenčki lahko okužili z virusom COVID-19 in da bi okužbo lahko širili dalje.

Kakšni so ukrepi za živali na področjih, kjer se virus COVID-19 širi?

Zaenkrat ni dokazov o okužbi s COVID-19 pri živalih. Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko okužijo živali in povzročajo različne bolezni. Zato se na področjih, kjer se virus COVID-19 širi, svetuje, da se prebivalci izogibajo stikom z živalmi oziroma v skrajnem primeru nosijo masko, ko jih hranijo.

Ali naj veterinarji začnejo preventivno cepiti pse s cepivom , ki preprečuje okužbo s »pasjim« koronavirusom zaradi pojava okužbe s COVID-19?

Ne. Omenjeno cepivo ščiti pse samo pred okužbo s koronavirusom, ki povzroča vnetje črevesja in ne ščiti pred okužbami dihal. (Cepivo v EU tudi ni na voljo).

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.