22.10.2018

Za Burjo so se izgubile sledi, 12 dni je bila zaprta v zapuščeni hiši! Danes uživa v super domu!

Burjina zgodba je zelo posebna zgodba. Iz slabih razmer na Hrvaškem jo je rešilo slovensko društvo in bila je oddana v nov dom. Dom, za katerega se je kmalu izkazalo, da ni bil pravi. Še več, v tem domu bi Burji kmalu lahko prenehalo biti srce. A zahvaljujoč hitri reakciji društva in dobri veterinarski oskrbi ji je uspelo. Burja je zdaj v dobrem domu. Pogovarjali smo se z njeno novo skrbnico Marjeto Muhvič iz Domžal.

 

 

Če se ne motim, ste Burjo posvojili v začetku tega leta ...

 

Res je. K nam je prišla konec januarja.

 

 

Kakšna je njena zgodba?

 

Burja je stara 4 leta. Prihaja s Hrvaške, kjer jo je našla članica hrvaške podružnice društva Srce za Bulle. Bila je namenjena izključno za razplod in je bila konstantno zvezana, zanemarjena, posiljevana. Reševanje je prevzel Simon z ekipo iz društva. Bila je v katastrofalnem stanju. Takoj ji je bila nudena prva veterinarska pomoč. Po urejeni birokraciji je bila pripeljana v Slovenijo. Poleg podhranjenosti in uničene kože ter kožuščka je imela še vnetje maternice. Ima zvito hrbtenico, ker je imela prvič mladiče, ko je bila še sama mladič in v fazi razvoja. Bila je popolnoma veterinarsko oskrbljena, sterilizirana in končno na kvalitetni pasji hrani. Burja je res posebna psička. Ona je tako velika borka, da dokler tega ne doživiš, ne moreš verjeti, da je to sploh možno. Ko si je opomogla, je iskala nov dom. Našel se je nov dom. Burjo je vzel fant, ki se je sprva pokazal kot dober skrbnik, vendar tudi on v njej ni videl družinskega člana in psičke, ki hrepeni po človeški toplini. Po nekaj mesecih je Burjo popolnoma zapustil in jo prepustil samo sebi. Drugič je bila rešena. Tukaj so bile štete ure. Ampak Burja je zmagala. Postavila se je nazaj na noge.

  

Kdo pa je bil prvotni Burjin posvojitelj? Kaj je dejansko z njo počel?

 

Kot sem že omenila, je novi dom našla pri fantu, ki je sprva skrbel za njo. Z društvom je ohranjal stik in še najprej poročal in jim pošiljal Burjine fotografije. Nenadoma se je nehal javljati. Društvu je bilo to sumljivo, zato je takoj stopilo v akcijo in Burjo so našli. Bila je zaprta v zapuščeni, temni in mrzli hiši. Kasneje se je izkazalo, da je bila tam zaprta sama kar 12 dni. Bila je podhranjena, dehidrirana in podhlajena, na koncu moči. Naslednje noči najbrž ne bi preživela. Pristala je na infuziji pod 24 urno kontrolo veterinarja. Burja ni obupala, ponovno se je postavila na noge.

 

Ste se sicer na posvojitev psa pripravljali že prej? Ali je prišlo do tega naključno?

 

Z možem Matejem sva za Burjo izvedela že, ko so zanjo prvič iskali nov dom. Razmišljala sva, da bi jo posvojila. Doma smo imeli 8 let staro psičko Prado, ki je pa oglušela. Takrat sva se odločila, da ji ne bova spreminjala življenskega prostora in opustila idejo, da posvojimo še Burjo. Decembra nam je Prada zbolela. Diagnoza je pokazala odpoved ledvic, takrat si nisem predstavljala kaj ta bolezen pomeni pri psih. Potrebovala sem celih 14 dni, da sem ozavestila, da je bolezen neozdravljiva. Ljudje imamo dialize in presaditve ledvic, pri kužkih in mucah pa tega ne delajo, saj je to med drugim tudi zelo velik finančni zalogaj, brez garancije uspeha. Ves december sva preživela na internetu v odkrivanju bolezni ledvic pri psih. Kljub popolni veterinarski oskrbi smo izgubili bitko, prav na božič. Izkušnja je bila tako huda, da sva z Matejem razmišljala, da ne bi imela več psa. Po novem letu je Simon na strani društva objavil, da ni več sledu za Burjo in novim lastnikom in da če kdo ve, kje je psička. Ko sem to prebrala, sem avtomatsko na glas, brez premisleka rekla, če Burja rabi dom, jo vzamemo. Čez nekaj dni je bilo objavljeno, da so Burjo našli. Pol Slovenije je trepetalo in držalo pesti za njo. Takoj je bila odpeljana na oskrbo na veterino. Z Matejem sva cel večer jokala za mizo. Kaj vse bi dala, da je Prada z nama, nekdo pa tako zlorabi nedolžno psičko. Zvečer je Simon objavil fotografijo iz veterine, ko je bila oskrbovana, v boksu na infuziji in zavita v več dekic. Pokrita je bila pa s Pradino dekico, ki je ostala na veterini od božiča, ko smo se morali posloviti od nje. Z Matejem sva se samo pogledala. Rekel je: Marjeta to je znak. Takoj sem pisala Simonu, da bi jo vzela midva. Danes veva, da nama je Prada poslala Burjo, da je ona tam izza mavrice videla situacijo in vedela, kaj potrebuje Burja in kaj potrbujeva midva. Samo ljubezen.

 

Glede na Burjino preteklost domnevam, da je potrebovala kar veliko časa, da se je navadila na vaju in nov dom?

 

Burja je res neverjetna psička. Njenega karakterja se sploh ne da opisat. Prav do vsakega, ampak res čisto vsakega človeka pride z mahajočim repom vsa vesela, kot bi si mislila: "Živijo jaz sem Burja, ti lahko dam lubčka?". Kljub groznim izkušnjam, je ena sama ljubezen. Obnaša se, kot da so vsi ljudje na tem svetu prijazni in dobri. Ni izgubila zaupanja v ljudi, po pravici povedano. Zelo si želI le človeške topline in dotika. Mi se zelo veliko stiskamo, objemamo, poljubljamo, crkljamo.

 

Prvič sva se sicer srečali, ko jo je Simon po rehabilitaciji pripeljal k nama. Takoj, ko jo je spustil iz avta je pritekla k meni, saj sem jo čepe čakala pred hišo. Pritekla je do mene in mi dala ljubčka. Nato sem ji pustila celo hišo in vrt, da čisto prosto vse pregleda in prevoha. Ko je končala z raziskovanjem je pritekla k meni in se stisnila k meni. Mateja ni bilo doma. Ko sva šli spat je prišla k meni na posteljo. Najprej je prevohala celotno Matejevo stran postelje in se stisnila k meni. Zaspali sva objeti. Ponoči je prišel domov Matej. Takoj ga je sprejela, kot da se poznata že vse življenje. Noč je prespala v Matejevem naročju. Matej pa je prespal noč sede. Od prve minute smo povezani, kot da se poznamo že vse življenje. Moram pa povedati, da je bila, preden je prišla k nama, na 24 urni veterinarski oskrbi slaba dva tedna, pod budnim očesom najmanj petih ljudi, ki so ji nudili vso ljubezen tega sveta. Tako, da nisva bila mi dva prva, ki sva ji pokazala, da je življenje lahko tudi lepo. Kadarkoli sreča Simona in Majo iz društva ter veterinarko Urško in njeno ekipo je to eno posebno veselje. Ve, da so jo rešili in ji omogočili lepše življenje. 

 

 

Kako sobivate danes? Ima Burja kakšne težave?

 

Burja je zelo zaupljiva psička, še preveč. Vsakemu zaupa takoj. Glede na njeno pasmo je popolno nasprotje od mnogih drugih psov. Od značilnosti argentinske doge ima samo malo njihove trme. Vendar smo tudi to uspeli obvladati. Nama popolnoma zaupa. Nimamo nobenih hudih vedenjskih težav. Pri nas si je ustvarila dom. Je zelo pridna, vodliva in učljiva. Življenje zajema z veliko žlico. Veliko se ukvarjamo z njo. Se igramo, masiramo, stiskamo. Pasje igrače je verjetno prvič videla šele pri nas. Najprej sploh ni vedela, kaj naj z njimi. Sedaj obvlada vse pasje vragolije. Pri štirih letih se obnaša kot nekaj mesečni mladič. Midva jo obožujeva, ona pa naju. Zaradi odpovedi ledvic ji sicer dajemo posebno hrano. Ima tudi redne kontrole krvi in urina. Zaradi težav s hrbtenico imamo krajše sprehode.

 

Po vsaki fizični aktivnosti mora Burja počivati. Obožuje gozd in brezpotja. Je odlična sopotnica pri nabiranju gob, saj hodi lepo počasi. Je zelo pametna in dojemljiva. Imamo tri pasje prijateljice in se veliko družimo. Burja jih obožuje in tudi njihove lastnike. Ob večerih se skupaj stiskamo pred televizijo. Takrat jo Matej ponavadi masira, kar ji zelo pomaga pri sproščanju. Ker je bila podhranjena počasi pridobivamo mišično maso. Odkar je pri nas, spi pri nama, čeprav ima na voljo veliko svojih posteljic. Enostavno se mora stiskati, saj se ob človeškem stisku popolnoma sprosti.

 

 

Ko ste se odločali za posvojitev Burje ste prejeli veliko informacij o tem, na kaj morate biti posebej pozorni. Predvidevam, da ste si pred tem tudi sami pridobili veliko informacij, kako sobivati s tako psičko?

 

Sem razmisljala o tem, kakšna je psička, ali je agresivna, psihično zlomljena, kakšne posledice nosi s seboj. Ampak po drugi strani, sva bila tudi sama v najbolj ranljivem obdobju. Preboleva sva izgubo najine predrage Prade. V bistvu vse, kar sva ji lahko ponudila je bil dom in ljubezen, po kateri je tako hrepenela in po kateri sva midva hrepenela. Izkazalo se je, da je to res potrebovala. Predno sva posvojila Burjo, sva bila popolnoma seznanjena z njenim stanjem. Z Matejem sva se soglasno odločila, da jo vzamemo kljub bolezni in točno sem vedela, kaj naju čaka. Letni abonma na Veterini. Dodatni stroški. Posebna hrana. Zdravila. Pes s posebnimi potrebami. Oba z Matejem imava sicer dolgoletne izkušnje z zahtevnimi pasmami in se čutiva dorasla, da bi lahko seveda s strokovno pomočjo obvladovala tudi psa zahtevnejšega karakterja. Vendar Burja ni popolnoma nič zahtevna. Je najbolj prijazna psička pod soncem.

 

Kakšni so bili vaši čisto prvi skupni dnevi?

 

V prvih treh mesecih sva poskrbela, da nikoli ni bila sama. Burja je k nama prišla podhranjena,s slabimi 20 kg, danes jih ima še enkrat toliko. Revica se ni upala vsesti, ker jo je vse bolelo. Prve tedene smo se spoznavali, svoje življenje sva popolnoma podredila temu, da Burja končno uživa v življenju in da poskušamo čim dlje vzdrževati njeno zdravstveno stanje. Odkar imava Burjo tudi ves čas spoznavava res čudovite ljudi, take, ki pustijo sledi. Tako smo spoznali tudi čudovito družino Berguš. Jera je članica zavoda Naš kuža, ki je sicer  pripravil dobrodelno licitacijo za Burjo, da bi pokrili veterinarske stroške. Spoznali smo celotno družino z vsemi njihovimi posvojenimi srečami. Med njimi je tudi Rozi, psička Cane Corso, ki je posvojena iz mariborskega zavetišča. Burja in Rozi sta postali najboljši prijateljici. Za Jero pa pravimo, da je naša botrca.

 

Burja ob prihodu v novi dom (zgoraj) in po enem mesecu v novem domu (spodaj)

 

Kaj pa ima Burja najraje?

 

Obožuje gozd, tam je vedno zanimivo. Obožuje tudi dotike človeka. Na splošno obožuje ljudi. Je pa še nekoliko nezaupljiva do vode. Želeli bi, da bi splavala, saj bi bilo plavanje odlična terapija za njo. Tega se bomo konkretno lotili naslednjo sezono.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.