Zakaj je cepljenje proti steklini še vedno obvezno?

Kljub podatkom, da stekline v naši državi pravzaprav ni več, vsak ugriz živali, ki je ni mogoče opazovati, obravnavajo za potencialno nevarnega. Primera bolezni pri človeku ni bilo že od leta 1950, bolezen pa se je pri živalih ponovno množično pojavila dobrih 20 let kasneje. Prenaša se z ugrizom okužene živali, saj se virus izloča s slino.

Leta 1988 se je pričelo množično cepljenje lisic s polaganjem vab, zato je razširjenost bolezni zelo upadla. Do leta 2008 je bila steklina v Sloveniji dejansko izkoreninjena, vendar pa se je leta 2008 spet pojavila, predvsem zaradi visoke pojavnosti stekline na Hrvaškem. Danes se steklina še vedno pojavlja v precejšnjem delu sveta, letno zaradi te bolezni umre več kot 50.000 ljudi, več kot 95% v Aziji in Afriki.

Kljub temu je cepljenje psov proti steklini pri nas še vedno obvezno. Zakaj?

Cepljenje proti steklini je obvezno, saj Slovenija še vedno velja za okuženo območje, večina primerov stekline pa je ugotovljenih pri lisicah. Dokler Slovenija vsaj dve leti zapored ne bo zabeležila primera stekline, bo cepljenje psov ostalo obvezno. V zadnjih letih je število primerov ponovno naraslo predvsem zaradi večje prisotnosti stekline na Hrvaškem, stekle živali pa se pojavljajo tudi na obmejnem področju.

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno. A pri veterinarski inšpekciji ugotavljajo, da te obveznosti ponekod ne izpolnjuje kar tretjina skrbnikov psov. Problem necepljenosti proti steklini pa se je po opažanjih inšpektorata pojavil po letu 2016, ko je bilo sprejeto triletno zaporedno cepljenje, ki mu je glede na standarde sledil premor.


Spoštovati morate roke

V Sloveniji že šest let velja zakon, ki predvideva cepljenje psa vsako leto tri leta zapored, nato pa obnovitveno cepljenje vsaka tri leta. Če lastnik cepljenje proti steklini zamudi, se šteje, da je bila žival cepljena prvič. To torej pomeni, da jo mora ponovno cepiti enkrat letno 3 leta zapored! Cena cepljenja stekline je v Sloveniji enotna in znaša 31,42 eur. V ta znesek je poleg cepiva zajet tudi klinični pregled pred cepljenjem.

Steklina je bolezen, ki je neozdravljiva

Steklina je smrtno nevarna bolezen. V vsej zgodovini spremljanja bolezni je opisanih samo nekaj primerov, da so bolniki preživeli. Za zdravljenje stekline ni zdravila, zato so vsa prizadevanja usmerjena v preprečevanje.Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.