Zakaj je pomembno negovanje kožuha?

Česanje psa je zelo podobno negovanju kožuha, ki ga izvajajo psi med seboj. Človek lahko to vedenje med psi posnema tudi tako, da psa med negovanjem z roko čohlja in boža, kuža bo medtem nedvomno zelo užival. Za psa prijetno pa je lahko tudi, če za negovanje uporabljamo glavnik ali pa krpico za čiščenje notranjosti uhljev. Da bo naš štirinožec med negovanjem užival, moramo to početje v njegov vsakdan uvajati z majhnimi koraki. Seveda brez neprijetnih doživetij. 

Negovanje kožuha je za vsakega psa pomembna dnevna oskrba, na to pa ga moramo navajati že od mladih nog. Mnogi skrbniki, ki si omislijo mladiča, zelo malo pozornosti namenjajo negovanju kožuha, skrajševanju krempljev in čiščenju notranjosti uhljev. Prav zgodnja mladost je pravšnji čas, da torej že mladiča navadimo na postopke negovanja. Prednost tega je predvsem v tem, da se bo psiček navadil na čas, potreben za negovanje (ta je odvisen predvsem od vrste dlake) in na način negovanja. S tem bomo tudi bolj nemirnega mladička postopoma navajali, da bo med negovanjem miren in sproščen.

 Mladička moramo na pripomočke za negovanje najprej navaditi, da jih spozna, in jih šele potem začnemo uporabljati. To lahko naredimo, medtem ko kuža jé, uporabimo jih lahko kot predmete za prinašanje ... Ko psiček povsem ravnodušno sprejme glavnik, ščetko, klešče za skrajševanje krempljev, ga lahko začnemo negovati. Najprej to počnemo le nekaj trenutkov, med početjem pa mu damo kakšen priboljšek, da bo česanje povezal s prijetnim doživetjem. Na začetku uporabljamo njegov najljubši priboljšek, pri tem bodimo kar radodarni.

Negovanje kožuha postopoma podaljšujemo z uporabo pripomočkov za negovanje, pri tem uporabljamo vedno manj priboljškov. Če bo psiček med negovanjem miren, mu damo priboljšek, šele ko bomo končali. S pravilnim začetkom negovanja bomo dosegli, da bo psiček užival skupaj z nami in ne bo eden od kar številnih štirinožcev, ki se ne pustijo česati, kaj šele, da bi jim skrbnik lahko skrajšal kremplje.

 

Foto: Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.